Fact finding seminar on digitalization in the world of work

Op 6 februari ondertekenden BusinessEurope, SMEunited, de European Trade Union Confederation (ETUC) en het Centre Européen de l’Entreprise Publique (CEEP) het 6e programma van de Europese Sociale Dialoog. Dat programma loopt van 2019 tot en met 2021.

Geschreven door Annick Hellebuyck, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
Geschreven door Louis Warlop, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
12 maart 2019

Het programma stelt 6 prioriteiten:

  1. Digitalisering
  2. Verbeteren van de performantie van arbeidsmarkten & sociale systemen
  3. Skills
  4. Aanpakken van psychosociale aspecten en risico’s op het werk
  5. Ontwikkelen van capaciteiten om de sociale dialoog te versterken
  6. Circulaire economie

Op 28 februari begonnen de werkzaamheden rond het thema digitalisering. Aan de hand van een fact finding seminar lichtten werkgevers- en werknemersorganisaties concrete voorbeelden toe die zij als verrijkend ervaren.

Deze presentaties vormen de basis van de verschillende toekomstige onderhandelingsposities met als doel een autonome kaderovereenkomst onder Europese sociale partners te onderhandelen.

Op uitnodiging van BusinessEurope gaf het VBO een toelichting over de pilootprojecten burn-out en toekomstgerichte arbeidsorganisatie, die de Belgische sociale partners ontwikkelen in de schoot van de Nationale Arbeidsraad.

Digitalisering is een vlag die vele ladingen dekt. De ene partij ziet vooral kansen in de transformatie van organisaties, automatisering en nieuwe communicatiemogelijkheden tussen systemen. Andere partijen zien voornamelijk gevaren en risico’s, bv. banenverlies door robotisering of technostress door verhoogde connectiviteit.

We staan nu aan het begin van deze Europese onderhandelingen. De kernboodschap van het VBO is in ieder geval duidelijk: benut de kansen die digitalisering biedt voor de arbeidsorganisatie en geef elk bedrijf de nodige ruimte om zijn processen aan de nieuwe uitdagingen aan te passen.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.