VBO RADAR – Buitenlandse handel blijft toenemen

Op 14 augustus maakte de Nationale Bank van België (NBB) de meest recente cijfers bekend over de buitenlandse handel van België. Tussen maart en mei zijn die positief in nominale waarde, met een sterkere exportgroei (+4,1%) dan importgroei (+1,8%). In volume nam de export toe met 5,8% en kromp de import met 2,3% in diezelfde periode. De eerste schattingen voor juni 2018 gaan in diezelfde richting (export +6,2% en import +4,4%, in nominale cijfers).

Anouar Boukamel, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
10 september 2018

De handelsbalans kleurde in mei groen (+0,4 miljard), met een verbetering van 1 miljard ten opzichte van de handelsbalans van een jaar eerder (mei 2017). Die verbetering trad op omdat de export met +2,8% aandikte (op jaarbasis), terwijl de invoer kromp (-1,3%).


1 Gecumuleerde gegevens

De dalende invoer valt enerzijds te verklaren door de groeivertraging bij de bedrijfsinvesteringen, die grotendeels worden ingevoerd, van +4,2% in Q2 2017 naar 2,1% in Q2 2018. Anderzijds vertraagde ook de groei van de private consumptie, van +1,2% in Q2 2017 naar +0,7% in Q2 2018, wat ook bijdroeg tot de zwakkere groei van de binnenlandse vraag. Ten slotte droeg de stijging van de olieprijzen bij tot een meer uitgesproken stijging van de invoerprijzen dan bij onze Europese buren, omdat ze een groter deel van onze import vertegenwoordigen.

Wat de export betreft, dragen de daling van de exportprijzen van de Belgische productie – terwijl die in de buurlanden stijgen – en de solide prestaties van de sector van de minerale producten bij tot de verbetering van ons handelssaldo.

Hoewel de Belgische handel traditioneel vooral op de Europese markt gericht is, zijn deze goede resultaten overigens deels toe te schrijven aan de sterkere toename van de niet-EU-export (+5,8%) dan EU-export (+3,2%) tussen maart en mei 2018. Deze resultaten wijzen nogmaals op de positieve effecten van de concurrentiemaatregelen op de Belgische handelsbalans.

Klik hier voor de grafiek in de applicatie VBO RADAR
> Download onze app (Android / iOS) of surf naar http://vboradar.be/fl/ie/


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.