VBO RADAR – Handel houdt stand ondanks de turbulentie

Volgens de jongste cijfers van de NBB is de internationale handel er in België de eerste 7 maanden van 2018 op vooruitgegaan. De export en de import groeiden allebei aan een stevig tempo, maar de export spant de kroon (+8,4% t.o.v. +6,2% voor de import). Dat was een boost voor de handelsbalans: nu heeft ze bijna een evenwicht bereikt, terwijl ze in dezelfde periode in 2017 kampte met een tekort van 3,8 miljard.

Geschreven door Anouar Boukamel, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
23 oktober 2018

In juli 2018 was de handelsbalans globaal nog steeds in evenwicht, hoewel de import (+17,3%) iets sterker steeg dan de export (+15,7%). De stijging van de import werd sterker aangezwengeld door de extracommunautaire handel (+18,8% buiten de EU t.o.v. +16,6% binnen de EU). De export is zelfs nog dynamischer, met een stijging van de extra-EU-uitvoer van 19,8% t.o.v. 13,9% binnen de EU.

Nog steeds in juli steeg de import uit Nederland het sterkst, met 21,6%. De export naar Duitsland, vaak een uitstekende indicator voor de Belgische en Europese handel, noteerde met 32,1% de sterkste stijging.

Volgens de eerste ramingen voor augustus zal de balans in evenwicht blijven, en zal de stijging van de import gelijke tred houden met de export (respectievelijk +7,8% en +7,5%).

Gezien de talloze onzekerheden die op de internationale handel wegen en het vooruitzicht van een Europa zonder het Verenigd Koninkrijk, is het een goede zaak om te kunnen belichten dat we dankzij de toegenomen concurrentiekracht marktaandeel blijven winnen. Al die elementen zijn essentieel voor de Belgische economie, die zeer open is en sterk verweven zit in de internationale handel.Klik hier voor de grafiek in de applicatie VBO RADAR
> Benieuwd naar de indicatoren voor conjunctuur en arbeidsmarkt? U vindt ze allemaal terug op onze app VBO RADAR. Download onze app (Android / iOS) of surf naar http://vboradar.be/fl/ie/


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.