VBO RADAR – Heropleving ondernemerschap

In de publicatie ‘Ondernemerschap in een oogopslag 2017’ schetst de OESO hoe het ondernemingsklimaat evolueert sinds de crisis. In een internationale vergelijking legt ons land opmerkelijke cijfers voor wat betreft het aantal nieuw gecreëerde bedrijven.Geschreven door Alice Defauw , COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
11 oktober 2017

Begin 2017 werden namelijk 28,4% meer bedrijven boven de doopvont gehouden dan eind 2012. Die evolutie is een stuk krachtiger dan in de meeste andere landen. In sommige landen komen er vandaag zelfs minder bedrijven bij dan eind 2012. Dat is bijvoorbeeld het geval in Italië, Duitsland en Finland.

Vergelijken we de situatie vandaag met het dieptepunt van de crisis (het eerste kwartaal van 2009) dan ligt de bedrijvencreatie zelfs 36,9% hoger in België. Enkel Noorwegen heeft een nóg hogere groeiratio (38,5%).

Sinds de crisis tekent zich in België een mooie heropleving van het ondernemerschap af. Dit weerspiegelt niet alleen de aantrekkende conjunctuur, maar is evenzeer een gevolg van structurele maatregelen zoals de tax shelter voor start-ups en crowdfunding, de daling (of zelfs het wegvallen) van de sociale bijdragen voor startersbanen en ook de maatregelen voor de concurrentiekracht van de ondernemingen in het algemeen (loonmatiging, indexsprong en taxshift). De sterke opmars van incubatoren in onze grote steden heeft ook significant tot deze evolutie bijgedragen. Ook het Zomerakkoord gaat in de goede richting (investeringen voor ondernemerschap, maatregelen op het vlak van de vennootschapsbelasting, dynamisering van de arbeidsmarkt, …).

> Klik door naar VBO RADAR. Download de app (Android / iOS) of surf naar http://febradar.be/fr/ie/


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.