Vijfde duurzaamheidsrapport essenscia in het teken van Sustainable Development Goals

essenscia, de Belgische multisectorale federatie van de chemische industrie en life sciences, publiceerde zopas haar 5e duurzaamheidsrapport. Daarin licht ze toe hoe ze bijdraagt tot de talrijke wereldwijde uitdagingen. Nieuw dit keer is dat essenscia haar bijdrage in het perspectief plaatst van de zgn. Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Meer over het belang van de SDG's voor de bedrijven leest u in VBO-REFLECT.

Geschreven door Vanessa Biebel, COMPETENTIECENTRUM DUURZAME ONTWIKKELING & MOBILITEIT
18 oktober 2017

Het nieuwe rapport (www.essensciaforsustainability.be) illustreert aan de hand van ruim 40 indicatoren en een honderdtal voorbeelden de stappen die de sector heeft gezet in de sleuteldomeinen van duurzame ontwikkeling. Een reeks cijfers illustreren de geboekte vooruitgang.

-  Milieu: de resource efficiency (meer produceren met minder grondstoffen) steeg met 30%;
- Sociaal: de helft van de onderzoekers in de sector zijn vrouwen;
- Economisch: de toegevoegde waarde van de sector groeide sterk en is goed voor zowat een derde van de Belgische verwerkende nijverheid;
- Productveiligheid: België is leider inzake REACH-regelgeving (registratie en beoordeling van en autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen) en bekleedt Europees de zesde plaats met 3.520 registraties.

In het rapport wordt elk van de indicatoren en initiatieven voor het eerst aan één of meerdere Sustainable Development Goals gelinkt. De digitale versie heeft trouwens een zoekfunctie per doelstelling, waarmee u vlot de acties terugvindt die verband houden met een specifieke thematiek.

Ter herinnering: de SDG’s (17 in totaal) werden in 2015 door de Verenigde Naties aangenomen om tegen 2030 de ongelijkheid aan te pakken en het milieu en de wereldvrede te beschermen. Het jongste nummer van het VBO-magazine REFLECT is helemaal aan de SDG’s gewijd.

De links naar de 8 artikels van die REFLECT vindt u hieronder:

• 17 SDG’s – Risico’s in de wereld anno 2017 > Lees meer
• 17 SDG’s – Maatschappelijk belang wordt bedrijfsbelang > Lees meer
• 17 SDG’s – Een economische opportuniteit …van 12.000 miljard dollar! > Lees meer
• 17 SDG’s – SDG-beleid. Waar beginnen? > Lees meer
• 17 SDG’s – Ondernemingen en sectoren getuigen > Lees meer
• 17 SDG’s – Dicht-bij-uw-bedshow! > Lees meer
• 17 SDG’s – Interview Paul Polman, CEO van Unilever : “Het besef groeit dat ‘niets doen’ meer kost dan actie ondernemen” > Lees meer
• 17 SDG’s –Wat betekent …> Lees meer

Of lees het complete magazine REFLECT 


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.