Betalen grote ondernemingen geen belastingen? Niets is minder waar

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) werd in kennis gesteld van een studie van de PVDA, waaruit zou blijken dat grote ondernemingen geen belastingen zouden betalen.

Geschreven door Bart Croes / Sophie Sine, COMMUNICATION & EVENTS
05 oktober 2017

Gegevens van Bel-first op basis van officiële bronnen zeggen nochtans iets anders:

  • België staat aan de top qua vennootschapsbelasting in % van het BBP: 3,4% van het BBP, terwijl het Europees gemiddelde op 2,5% ligt. Ook ons faciaal tarief (34%) ligt, zoals bekend, uitermate hoog. Enkel Frankrijk (34,4%) en de VS (38,9%) hebben een hoger tarief.
  • Het gros van de bedrijven (65%) betaalt meer dan 25% belastingen op zijn winst. Verschillen tussen kleine, middelgrote en grote bedrijven zijn ook niet geweldig groot volgens de Belfirst-data: een gemiddeld klein bedrijf betaalt 32%, een gemiddeld middelgroot tot groot bedrijf: 31%, zeer grote bedrijven: 31%.
  • We hebben het dan nog niet eens over de tewerkstelling die deze ondernemingen genereren, waardoor ze heel wat sociale bijdragen betalen.

Onze boodschap is dan ook drieledig.

  1. PVDA is schizofreen: ze willen in ons land geen multinationals, maar schreeuwen moord en brand als ze willen vertrekken.
  2. In hun studie geven ze enkel de resultaten weer van de “interne banken” alsook van de “holdings” van bepaalde grote groepen en vergeten ze erbij te vermelden dat bedrijvengroepen ook exploitatievennootschappen omvatten die veel meer belastingen betalen. Een geconsolideerde blik zou dus relevanter zijn. Bovendien kan het vermijden van juridische en economische dubbele belasting nooit als een “niche” beschouwd worden.
  3. Ondanks de taxshift staat België nog steeds op de eerste plaats wanneer het gaat om lasten op arbeid en staan we in de top 5 wanneer het gaat om lasten op vermogen.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.