Buitenlandse handel, werkgelegenheid en benutting van EU-handelsakkoorden

Een studie die de Europese Commissie onlangs publiceerde over de impact van de Europese export op de werkgelegenheid op de interne markt wijst uit dat de handel naar niet EU-landen groeit en brengt ook de impact daarvan op de arbeidsmarkt in kaart.

Geschreven door Thomas Julien, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
05 december 2018

In 2017 was de export vanuit EU-lidstaten naar de rest van de wereld rechtstreeks en onrechtstreeks gelinkt aan zo’n 36 miljoen jobs[1] op het oude continent. Een stijging met 60% ten opzichte van het jaar 2000.

De resultaten die de Commissie bekendmaakte, bevatten ook een terechte opmerking waar al te vaak aan wordt voorbijgegaan. De internationale export vanuit een EU-lidstaat komt ook ondernemingen in andere lidstaten ten goede via geïntegreerde waardeketens. Met andere woorden: de eengemaakte markt is een echte competitiviteitshefboom inzake toegevoegde waarde en werkgelegenheid voor onze ondernemingen die internationaal actief zijn. België is trouwens bij de Europese landen die het meeste voordeel halen uit deze economische en commerciële integratie[2]. Onze directe en indirecte export is goed voor 931.000 jobs in ons land, of 20% van de totale arbeidsplaatsen, en in andere EU-lidstaten voor nog eens 336.000 jobs.

De handelsakkoorden die de EU sluit, faciliteren en stimuleren onze export en import. Volgens het jongste verslag van de Europese Commissie[3] viel 32% van de totale extracommunautaire handel van de EU (of 1.178 miljard euro) onder handelsakkoorden tussen de EU en derde landen.

Toch laten de EU-landen het vaak nog na volop de kansen te benutten die gepaard gaan met het dalen of het wegvallen van wederzijdse douanerechten. DG handel (EC) schat het bedrag dat Europese bedrijven zouden kunnen uitsparen als ze de preferentiële tarieven die zijn vastgelegd in 18 EU-vrijhandelsverdragen volledig toepasten, op 15 miljard euro. Gemiddeld benutten de lidstaten die preferentiële tarieven maar voor 77%. Met 80% scoren onze exporteurs iets beter dan dat gemiddelde[4]. Toch is er dus nog een inspanning nodig om de Belgische ondernemingen beter te sensibiliseren rond de douaneformaliteiten die ze moeten vervullen om de afgesproken kortingen op bepaalde douanetarieven te genieten.

[1] Link naar de studie EU exports to the world : effects on employment

 

[3] Link naar het verslag van de Europese Commissie Report on Implementation of EU Free Trade Agreements

[4] Link naar het verslag van DG Handel Eu exports, preferences utilisation and duty savings by Member State, sector and partner country


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.