Ondertussen in de internationale handel …

De Brexit is niet de enige handelsuitdaging van formaat voor de Belgische ondernemingen. Ondanks de gezamenlijke verklaring – opgevat als een economisch staakt-het-vuren – van Donald Trump en Jean-Claude Juncker op 25 juli, zijn de spanningen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie toegenomen. Het tijdelijke moratorium op de invoering van nieuwe douanetarieven en de belofte van de twee partijen om samen te werken aan een positieve handelsagenda lijken vandaag te wankelen.

Geschreven door Thomas Julien, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
30 oktober 2018

De Amerikaanse regering toont zich gefrustreerd omdat de onderhandelingen te traag vooruitgaan, maar blijft ambigu over de precieze inhoud van een mogelijk akkoord. Gaan we richting een verdrag over de tarieven op industriële producten, al dan niet inclusief de automobielsector? Geven we in dit stadium de voorkeur aan onderhandelingen voor sectorale akkoorden inzake regelgevende samenwerking?

De recente ontmoeting van de Europese autoriteiten met minister van Handel Wilbur Ross kon het onderliggende conflict niet ontmijnen en zou kunnen resulteren in bijkomende Amerikaanse tarieven op de invoer van auto’s en auto-onderdelen uit de EU. Na de ‘midterm’-verkiezingen van november 2018 verwachten we een beslissing van president Trump. De Europese Commissie heeft al aangegeven dat ze een lijst tegenmaatregelen voorbereidt als reactie op eventuele VS-heffingen die zouden raken aan de belangen van de Europese auto-industrie. In dat geval zouden we een echt escalatiescenario krijgen.

De recente Amerikaanse acties staan echter in schril contrast met de conclusies van de Europees-Aziatische top van 2018, die bevestigen dat 30 Europese staatshoofden en 21 Aziatische landen achter een ‘rules-based’ internationale orde staan. Op die top sloten de EU en Singapore economische verdragen, een bewijs dat de EU en haar Aziatische partner vastberaden zijn om te werken aan de vrije handel. De twee akkoorden – handel en bescherming van investeringen – zullen de handelsstromen met Singapore als toonaangevende logistieke en financiële hub in het hart van het dynamische Zuidoost-Azië faciliteren. De handtekening kwam er enkele weken nadat de EU en Japan een economische partnerschapsovereenkomst sloten. Die zal een vrijhandelszone van meer dan 600 miljoen consumenten creëren en een derde van het mondiale bbp vertegenwoordigen.

Hoewel de internationale handel lijdt onder een protectionistisch klimaat op wereldwijd niveau, blijft de Europese Unie een resoluut positieve boodschap brengen door ambitieuze, vooruitstrevende en evenwichtige handels- en investeringsakkoorden te sluiten met haar hechte partners. De Belgische en Europese ondernemingen zullen daar als eerste de vruchten van plukken.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.