Wist u… dat u hoofdelijk aansprakelijk kunt zijn voor fiscale en sociale schulden van medecontractanten? Tenzij…

In bepaalde sectoren zijn ondernemingen hoofdelijk aansprakelijk voor de fiscale en sociale schulden van hun medecontractanten. Meer in het bijzonder voor werken in onroerende staat (bouw, elektrotechniek, schoonmaak en onderhoud) of voor activiteiten in de bewakings- of vleessector.

Geschreven door Anneleen Bettens, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
01 juni 2017

Die hoofdelijke aansprakelijkheid geldt echter niet als de onderneming inhoudingen op de facturen verricht en die correct aan de RSZ en de FOD Financiën doorstort. Zowel bij het sluiten van een contract als bij betaling van elke factuur kijkt u dus best na of de inhoudingsplicht op facturen geldt.

En dat kan heel gemakkelijk via de nieuwe mobiele onlinedienst ‘Check inhoudingsplicht’. Daar kan iedereen de inhoudingsplicht voor een onderneming uit de betreffende sectoren controleren. De onlinedienst toont in real-time de actuele informatie van de RSZ én de FOD Financiën op één overzichtelijk scherm. Zo weet u in een oogopslag of u een inhouding op facturen moet doen.

De mobiele onlinedienst is beschikbaar op www.checkinhoudingsplicht.be en op de pagina Inhoudingsplicht (artikel 30bis en 30ter) van de portaalsite sociale zekerheid.

> Klik hier voor de demo van de onlinedienst op YouTube


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.