VBO RADAR – Tijdelijke werkloosheid blijft afnemen

De tijdelijke werkloosheid neemt af sinds eind 2013, en deze dalende lijn zet zich door. In de eerste helft van 2017 waren 25.600 personen tijdelijke werkloos (in voltijdse equivalenten, VTE’s).

Geschreven door Alice Defauw , COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
30 augustus 2017

In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder gaat het om een daling met zowat 8000 VTE’s, of 23,7%. Ten opzichte van 2009, het piekjaar tijdens de crisis, is dat zelfs 2/3 minder! Met deze cijfers bevindt de tijdelijke werkloosheid zich op een historisch laag niveau. Deze dalende trend is positief en wijst op een verbeterende conjunctuur.

De tijdelijke werkloosheid is namelijk, net als de uitzendactiviteit, een voorlopende indicator voor de conjunctuur. De positieve evoluties in deze twee indicatoren zijn een voorbode voor een activiteit die blijft aantrekken en beterschap op de arbeidsmarkt.

> Klik hier voor de grafiek in de applicatie VBO RADAR
> Benieuwd naar de indicatoren voor conjunctuur en arbeidsmarkt? U vindt ze allemaal terug op onze app VBO RADAR. Download onze app (Android / iOS) of surf naar http://vboradar.be/fl/ie/


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.