Charles Michel te gast op Strategisch comité VBO

Op het eerste Strategisch comité na de zomervakantie gaf Eerste minister Charles Michel een overzicht van de maatregelen die werden afgesproken naar aanleiding van het Zomerakkoord. Dit akkoord bevatte verschillende maatregelen die investeringen moeten aantrekken en de arbeidsmarkt verder moeten flexibiliseren, zoals de verlaging van de vennootschapsbelasting, de impliciete herinvoering van de proefperiode en de bevordering van de aanwerving van jonge werknemers via een hervorming van de ‘startersjobs’.

12 september 2017

Het komt er nu op aan om deze maatregelen in wetteksten te gieten en op tijd ter stemming voor te leggen aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers. De eerste fase van de verlaging van de vennootschapsbelasting (met een daling van het nominale tarief onder de 30%) moet immers al op 1 januari 2018 in werking treden.

Op een nieuwe hete herfst zit de federale regering dan weer niet te wachten. Dat maakte hij duidelijk door te pleiten voor sociale stabiliteit. Niemand zit te wachten op stakingen. Ondernemingen zijn ook minder geneigd om te investeren in een land waar er regelmatig gestaakt zal worden. Het is in ieder geval nog steeds zijn intentie om een constructieve dialoog met sociale partners te behouden.

Premier Charles Michel kwam ook terug op het investeringspact, dat de economie verder moet aanzwengelen en jobs moet creëren. Het is zijn intentie om tegen 2030 voor ongeveer 60 miljard euro aan publieke en private investeringen te genereren, wat hij graag als ‘turbo’ voor de economie ziet. In de begroting voor volgend jaar werd bijna 700 miljoen euro voorzien. Er zal geïnvesteerd worden in mobiliteit, de energietransitie, de digitalisering, onderzoek en ontwikkeling in de gezondheidszorg, het onderwijs en tot slot veiligheid en justitie.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.