Lunchgesprek met Isabelle Kocher, directeur-generaal van ENGIE

Op donderdag 6 september was Isabelle Kocher, directeur-generaal van ENGIE, te gast op het VBO voor een uiteenzetting over de energietransitie. Voor een publiek van CEO’s voornamelijk uit de industrie zette ze haar visie en die van haar bedrijf uiteen. ENGIE, zo verklaarde ze, wil de energietransitie begeleiden en er tegelijk over waken dat onze concurrentiekracht versterkt.

Olivier Van der Maren, COMPETENTIECENTRUM DUURZAME ONTWIKKELING & MOBILITEIT
07 september 2018

Met het oog daarop heeft ENGIE, naast zijn functie van energieproducent en -leverancier, zijn activiteiten geheroriënteerd, met name wat energie-efficiëntie betreft. Zo hanteert het nu ook de ‘negawatt’, een eenheid die, in tegenstelling tot de megawatt, het ‘uitgespaarde’ vermogen weergeeft. ENGIE Axima, ENGIE Cofely, ENGIE Fabricom en Laborelec zijn enkele voorbeelden van bedrijven die binnen ENGIE die heroriëntering begeleiden. De energie-efficiëntie helpen bevorderen, waar in ons land enorm veel potentieel voor is, hoeft niet als tegenstrijdig met de taak van energieleverancier te worden gezien.

ENGIE gaat zelfs nog verder door diensten voor infrastructuurbeheer aan te bieden (bijv. in ziekenhuizen en voor de productie van stoom op één van de eigen sites), zodat klanten zich kunnen toespitsen op hun corebusiness. Verder had Isabelle Kocher het nog over de uitdagingen wat betreft het imago van ENGIE bij het grote publiek. Dat komt niet overeen met wat ENGIE werkelijk is, namelijk de eerste groene producent en een belangrijke investeerder en bron van werkgelegenheid in België.

Ze vertelde ook hoe belangrijk ze de Belgische verankering van de groep vindt. Tot slot benadrukte ze, als antwoord op een vraag uit het publiek, de rol van de staat die, door de juiste omstandigheden te scheppen, de transitie moet ondersteunen. Ze herinnerde daarbij ook aan de nood aan een fiscaliteit die beter is afgestemd op onze ambities, met name via een koolstofprijs.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.