Topman Duitse Centrale Bank op het VBO

Jens Weidmann, voorzitter van de Deutsche Bundesbank, was op 19 december te gast op het VBO voor een High level meeting rond de toekomst van de eurozone en de vooruitzichten van de Duitse economie. Een honderdtal gasten was aanwezig voor zijn speech en de daaropvolgende discussie.

Geschreven door Olivier Joris, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
21 december 2016

Pieter Timmermans, CEO van het VBO, legde in zijn inleiding de nadruk op de broodnodige groei waar Europa op zoek naar is. Het verdiepen van de interne markt, het vervolledigen van de Europese Monetaire Unie en het sluiten van handelsverdragen zijn voorbeelden waar de EU het verschil kan maken. Hiervoor moeten zowel publieke als private actoren goed samenwerken.

Na een korte voorstelling van de spreker door Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank van België, lichtte Jens Weidmann zijn visie over de economische situatie en de verdieping van de eurozone toe. Hij benadrukte het belang van budgettaire orthodoxie en de verantwoordelijkheid die lidstaten hebben om structurele hervormingen door te voeren. Daarna sprak hij zich nog kort uit over de toestand van de Duitse economie, waar het opvangen van de vergrijzingskosten een uitdaging wordt.

In haar slotwoord wees Michèle Sioen, voorzitster van het VBO, op bepaalde gemeenschappelijke ideeën die het VBO deelt met de topman van de Duitse Centrale Bank. Daarnaast ging ze ook dieper in op de noodzaak van slimme en productieve publieke investeringen. Er was met andere woorden genoeg stof tot napraten tijdens de aansluitende netwerkreceptie.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.