Hervormingen camerawet – wat betekent dit voor u?

Anno 2019 is het gemakkelijk om een camera te installeren als bewaking en beveiliging van uw onderneming. Kan dat zomaar? Welke regelgeving moet u respecteren?

Erik Peetermans, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
07 januari 2019

Sinds 25 mei 2018 is de vernieuwde camerawet van kracht, en moet u bijvoorbeeld het gebruik van bewakingscamera’s online aangeven bij de politie. En dat is niet alles. Ook mag niet zomaar om het even wat gefilmd of gemonitord worden. Mag u de camera’s bijvoorbeeld richten op de stoep voor de bedrijfsingang of enkel naar de binnenkant van uw onderneming? En hoe (lang) mag u de opnames bewaren? Wie krijgt toegang tot de beelden?

Wist u dat de politiediensten onder bepaalde voorwaarden realtime toegang kunnen krijgen tot de opnames van uw camera’s in besloten plaatsen voor het publiek toegankelijk (denk aan een winkel)? En dat, conform de GDPR, iedere persoon het recht heeft op toegang tot de gemaakte beelden (behalve er gerechtvaardigde redenen zijn die dat verbieden)?

Om de nieuwe regels van de camerawet toe te lichten, organiseert de Algemene Directie ‘Veiligheid en Preventie’ van de FOD Binnenlandse Zaken twee informatiesessies. Zorg dat u uw camera’s in regel plaatst en de beelden compliant beheert. Schrijf u vandaag nog in voor een van de informatiesessies

> Meer details over het programma vindt u in de folder.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.