VBO PERSBERICHT

04 oktober 2017
FR

Betalen grote ondernemingen geen belastingen? Niets is minder waar

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) werd in kennis gesteld van een studie van de PVDA, waaruit zou blijken dat grote ondernemingen geen belastingen zouden betalen.

Gegevens van Bel-first op basis van officiële bronnen zeggen nochtans iets anders:

  • België staat aan de top qua vennootschapsbelasting in % van het BBP: 3,4% van het BBP, terwijl het Europees gemiddelde op 2,5% ligt. Ook ons faciaal tarief (34%) ligt, zoals bekend, uitermate hoog. Enkel Frankrijk (34,4%) en de VS (38,9%) hebben een hoger tarief.
  • Het gros van de bedrijven (65%) betaalt meer dan 25% belastingen op zijn winst. Verschillen tussen kleine, middelgrote en grote bedrijven zijn ook niet geweldig groot volgens de Belfirst-data: een gemiddeld klein bedrijf betaalt 32%, een gemiddeld middelgroot tot groot bedrijf: 31%, zeer grote bedrijven: 31%.
  • We hebben het dan nog niet eens over de tewerkstelling die deze ondernemingen genereren, waardoor ze heel wat sociale bijdragen betalen.

Onze boodschap is dan ook drieledig.

  1. PVDA is schizofreen: ze willen in ons land geen multinationals, maar schreeuwen moord en brand als ze willen vertrekken.
  2. In hun studie geven ze enkel de resultaten weer van de “interne banken” alsook van de “holdings” van bepaalde grote groepen en vergeten ze erbij te vermelden dat bedrijvengroepen ook exploitatievennootschappen omvatten die veel meer belastingen betalen. Een geconsolideerde blik zou dus relevanter zijn. Bovendien kan het vermijden van juridische en economische dubbele belasting nooit als een “niche” beschouwd worden.
  3. Ondanks de taxshift staat België nog steeds op de eerste plaats wanneer het gaat om lasten op arbeid en staan we in de top 5 wanneer het gaat om lasten op vermogen.BART CROES / SOPHIE SINE
COMMUNICATION & EVENTS
04 OKTOBER 2017
Contactgegevens
Persdienst
Bart Croes - T + 32 2 515 08 77 | bcr@vbo-feb.be
Sophie Sine - T + 32 2 515 08 03 | ssi@vbo-feb.be
Het VBO, dé stem van de ondernemingen in België, staat – via een 40-tal lid-bedrijfsfederaties – voor meer dan 50.000 kleine, middelgrote en grote ondernemingen die 75% van de tewerkstelling in de private sector voor hun rekening nemen. Onze leden zorgen voor 80% van de export en creëren 2/3 van de toegevoegde waarde in ons land. Als enige overkoepelende interprofessionele werkgeversorganisatie vertegenwoordigen we ondernemingen uit de drie gewesten van ons land.
Uitschrijven    -    Toon in browser

Disclaimer    -    Contact    -    Print    -    Copyright
Share
Tweet
Delen via mail

 
VBO VZW
Ravensteinstraat 4
B - 1000 Brussel
Tel + 32 2 515 08 11

info@vbo-feb.be