WWW is beperkte stap vooruit in hervorming arbeidsrecht

De plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft
gisteren het wetsontwerp Wendbaar Werkbaar Werk goedgekeurd. Over deze
hervorming is heel wat gezegd en geschreven. De waarheid is dat dit ontwerp
niet de grote hyperflexibiliteit invoert.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
24 februari 2017

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO): Er zitten een aantal goede elementen in, maar men had verder kunnen gaan. Dit is slechts een beperkte stap vooruit in de hervorming van het arbeidsrecht. Op middellange termijn zijn verdere hervormingen nodig.’

Volgens het VBO is het belangrijk dat enkele nefaste maatregelen uit het oorspronkelijke wetsontwerp werden gehaald. De werkgeversorganisatie doelt dan op de verplichting om overloon te betalen boven 40 uur per week of een verbod op telewerk in geval van stakingen.

Voornaamste positieve maatregel is dat de werknemers voortaan in onderling akkoord met hun werkgever, bijkomend en op vrijwillige basis 100 overurenkunnen presteren, ook buiten de voorziene uurroosters. Deze maatregelen geven aan dat er van hyperflexibiliteit absoluut geen sprake is.

Pieter Timmermans wil wel aandringen op een snelle goedkeuring van de loonnormwet. Die is immers veel belangrijker vandaag. ‘Zolang de hervorming van de Wet van ’96 niet is goedgekeurd, kan de interprofessionele loon-cao in uitvoering van het recente IPA niet in de Nationale Arbeidsraad ondertekend worden. Dit heeft dan weer als gevolg dat onze sectoren en bedrijven nog geen loononderhandelingen kunnen starten. Het is dan ook noodzakelijk dat het parlement dit snel kan goedkeuren, en dit in het belang van competitiviteit, rechtszekerheid en koopkracht.’

 

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.