VBO RADAR – De leercultuur in België scoort bedroevend laag

Cijfers over de participatie aan opleidingen van de bevolking (werknemers, werklozen en inactieven) voor het jaar 2018 tonen aan dat ons land nog steeds onderaan het klassement bengelt. Amper 8,6% van de personen (minder dan één op 11 personen) heeft in de 4 weken voorafgaand aan de enquête een opleiding gevolgd. Dit aandeel is veel kleiner dan gemiddeld in de EU (11,1%).


Alice Defauw , COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
13 maart 2019

In onze buurlanden Nederland en Frankrijk is de participatiegraad veel hoger, namelijk ongeveer één op 5 personen. De participatiegraad is zelfs 3 maal hoger in de noordse landen zoals Zweden (29,9%), Finland (28,5%) en Denemarken (24,2%).

De cijfers evolueren de laatste jaren in de goede richting (van 7,1% in 2008 naar 8,6% in 2018), maar onvoldoende. Uit de cijfers blijkt dat er een gebrek aan leercultuur is bij de Belgische bevolking. Ter herinnering, in België investeren ondernemingen reeds veel in de opleiding van hun personeel vermits 2,4% van de totale personeelskosten wordt geïnvesteerd in de vormingsinspanningen van de werknemers.

Klik hier voor de grafiek in de applicatie VBO RADAR
> Download onze app (Android / iOS) of surf naar http://vboradar.be/fl/ie/

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.