De ‘jaarlijkse Dag van de Beursgenoteerde ondernemingen’ buigt zich over lopende hervormingen

De ‘jaarlijkse dag van de beursgenoteerde vennootschappen’ van 19 oktober 2017 was helemaal gewijd aan de lopende hervormingen op het gebied van corporate governance. Met bijna 100 deelnemers werd deze ontmoeting een echt succes. Twee panels gingen dieper in op twee thema’s: bestuursstructuren in ondernemingen en belangenconflicten.


Malorie Schaus , COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
24 oktober 2017

Het eerste panel (bestuursstructuren) werd gemodereerd door Lutgart Van den Berghe (GUBERNA). Het debat ging over de mogelijkheid voor naamloze vennootschappen om te voorzien in een duale bestuursstructuur met een raad van toezicht en een directieraad, de afschaffing van het directiecomité, de uitbreiding van het dagelijks bestuur en de doelstellingen die de hervorming van het Wetboek van vennootschappen nastreeft via deze verschillende veranderingen.

Het tweede panel, voorgezeten door Philippe Lambrecht (VBO), zoomde in op de kwestie van de belangenconflicten en de integriteit van de bestuurders. Het ontwerp van Wetboek van vennootschappen en verenigingen brengt hieromtrent verduidelijkingen aan, en de kwestie wordt als volwaardig principe geïntegreerd in het ontwerp van Corporate Governance Code. Uit het debat kwam naar voren dat dit aspect van corporate governance, hoewel onontbeerlijk in elke regelgeving rond deze materie, zich juridisch maar moeilijk laat ‘vatten’ in al zijn aspecten en evenzeer moeilijk toe te passen is.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.