IMD World Competitiveness – België wint twee plaatsen!

Het IMD World Competitiveness Center publiceerde op 16 juni 2020 zijn nieuwe World Competitiveness Yearbook, het jaarlijkse landenklassement inzake competitiviteit. In de editie 2020 staat België op de 25e plaats (van 63 landen), dat is twee plaatsen hoger dan vorig jaar. Die sprong vooruit is een trendbreuk, want tussen 2016 en 2019 zakte België steeds verder weg in de ranking, van de 22e naar de 27e plaats.


Christophe Ernaelsteen, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
22 juni 2020

De positieve indicatoren die België omhoogstuwen in het klassement zijn de volgende: een stijging van de investeringen, het aantal geldige octrooien, de strijd tegen corruptie en de vele verbeteringen op de arbeidsmarkt (stijging van de werkgelegenheid, in het bijzonder bij jongeren, daling van de langdurige werkloosheid, de wijziging van de werkloosheidswetgeving, opleiding en het lagere risico op delokalisering). Aan de negatieve kant van de balans zien we de verslechtering van de overheidsfinanciën, het risico op politieke instabiliteit, de relatieve daling van de export van goederen en diensten, de lage inkomende studentenmobiliteit, de zwakke stimulatie van start-ups en de toenemende vervuiling. Die factoren hebben ons land punten gekost in de ranking.

Van onze buurlanden en belangrijkste handelspartners staat enkel Frankrijk lager in het klassement, op de 32e plaats (1 plaats achteruit). Duitsland behoudt zijn 17e plaats en Luxemburg staat op nummer 15 (3 plaatsen lager). Nederland vervoegt dit jaar de wereldwijde top 5, die bestaat uit Singapore, Denemarken, Zwitserland, Nederland dus en Hongkong.

VBO – Dat België het beter doet op vlak van concurrentiekracht is natuurlijk bemoedigend, maar moet ons land ook stimuleren om zijn inspanningen voort te zetten. We mogen ook niet vergeten dat het klassement, voornamelijk gebaseerd op gegevens uit 2019, wordt gepubliceerd in de huidige context van economische crisis als gevolg van de COVID-19-pandemie. Het is nu aan ons land om te bewijzen dat het de schok te boven kan komen en snel, en dat het kan inspelen op de sociaal-economische, milieu- en digitale uitdagingen van morgen. België moet absoluut zijn concurrentiepositie, concurrentiekracht en aantrekkelijkheid versterken.

Voor meer details: www.imd.org/wcc

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.