© Shutterstock

VBO FEB - Dashboard inflatie en concurrentievermogen

Het VBO ontwikkelde een ‘inflatie en concurrentievermogen’-dashboard, dat maandelijks zal worden bijgewerkt, om de huidige situatie op te volgen. Dat vindt u via deze link (laatste update op 08/11/23).Edward Roosens, COMPETENTIECENTRUM DIGITAAL & INNOVATIEF ONDERNEMEN Christophe Ernaelsteen, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
08 november 2023

Het VBO volgt de evolutie van de prijzen en de gevolgen daarvan op de Belgische economie op de voet. De inflatie bedraagt 12,27% (oktober 2022) op jaarbasis, het hoogste peil in ruim 15 jaar. Dat is voornamelijk te wijten aan de stijging van de energieprijzen (gas, elektriciteit en olieproducten). De voorbije decennia hebben overduidelijk aangetoond dat een combinatie van hoge inflatiecijfers gekoppeld met een automatisch loonindexeringsysteem een bijzonder gevaarlijke cocktail vormt, aangezien die elementen elkaar aanvuren.

Volgens onze voorspellingen zal onze absolute loonhandicap ten opzichte van onze drie belangrijkste handelspartners, Duitsland, Frankrijk en Nederland, die de afgelopen tien jaar werd teruggebracht tot iets meer dan 10%, tegen eind 2023 opnieuw oplopen tot 16%. Een decennium aan inspanningen weggeveegd in minder dan 2 jaar ... Daarom vraagt het VBO de sociale partners en de regering om dringend na te denken over mogelijke bijkomende maatregelen om de concurrentiekracht van onze ondernemingen te vrijwaren. Als er niet wordt ingegrepen, zal de huidige energiecrisis een competitiviteitscrisis worden, die zich zal vertalen in verlies van marktaandelen, faillissementen en jobverlies.

> Klik hier voor het Dashboard inflatie en concurrentievermogen

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.