Energiecrisis: banken bieden oplossingen op maat aan voor ondernemingen

De afgelopen maanden zijn de energie- en grondstoffenprijzen wereldwijd enorm gestegen, waardoor de financiële situatie van tal van gezinnen én ondernemingen in België onder druk staan. Indien er in een nabije toekomst geen beterschap komt, hebben sommige ondernemingen aangegeven dat ze zelfs hun productie zullen moeten terugschroeven of stilleggen. In dit onzekere financiële klimaat wil de financiële sector haar klanten maximaal bijstaan. De banken staan klaar om samen met de bedrijven en zelfstandigen, die moeilijkheden ondervinden door de energiecrisis, op zoek te gaan naar individuele oplossingen op maat.  


Stefan Maes, COMMUNICATION & EVENTS
02 november 2022

Maakt u zich zorgen over de financiële lasten van uw onderneming of zaak ten gevolge van de energiecrisis? Dan moet u zeker niet aarzelen om een gesprek aan te gaan met uw bankier. Alle banken zetten zich ten volle in om de beste oplossing op maat aan te bieden. 

Wat zijn de mogelijkheden voor u? 

  • Om financiële moeilijkheden te overwinnen, kunt u een aanvullende financiering aanvragen. Op die manier kan een tijdelijk liquiditeitstekort worden overbrugd. 
  • Een periodieke terugbetaling van uw ondernemingskrediet bestaat doorgaans uit een deel kapitaal en uit een deel interest. Om het periodiek terug te betalen bedrag te verminderen, kunt u nagaan of een tijdelijk uitstel van de terugbetaling van kapitaal mogelijk is. 
  • Het is misschien interessant om de looptijd van het krediet te verlengen. De huidige terugbetaling van uw krediet wordt dan verder gespreid in de tijd, waardoor uw periodieke financiële last vermindert. 
  • Eventueel kan een combinatie van de formules hierboven of een alternatieve formule een oplossing zijn voor uw onderneming of zaak. De mogelijkheden worden steeds bekeken op maat van uw specifieke dossier. In deze gevallen zal de bank de impact van de diverse mogelijkheden verder uitleggen.  

Financiële planning  

U kunt ook steeds advies vragen bij uw bank om uw financieringsbehoeften in kaart te brengen. Uw bankier zal samen met u uw financiële situatie bespreken en rekening houden met de huidige omstandigheden en de mogelijkheden van uw onderneming of zaak. Op die manier kan er een optimale financiële planning uitgewerkt worden. Uw bank zal bekijken wat voor uw onderneming of zaak het meest interessant kan zijn. 

Neem tijdig contact op met uw bankier 

Als ondernemer of zelfstandige is het aangeraden om contact op te nemen met uw bankier zodra u moeilijkheden ondervindt om te voldoen aan uw financiële verplichtingen. Een eerlijke en transparante houding is essentieel om een passende maatregel, toegespitst op de persoonlijke situatie van uw onderneming of zaak, te kunnen bepalen.  

Contacteer ook uw bankier wanneer uw onderneming of zaak nog geen financiële problemen heeft, maar u toch ongerust begint te worden over uw situatie. Tijdig contact met de bank kan helpen om de algemene financiële toestand en liquiditeitspositie van uw onderneming of zaak te beoordelen. Als u goed geïnformeerd bent kunt u beter anticiperen op wat er komt en zo het hoofd boven water houden. Dit is cruciaal wetende dat de tijdsduur van de huidige energiecrisis onvoorspelbaar is. 

Zie ook de leaflet ‘Energiecrisis: maak je je zorgen om de financiële lasten van je onderneming?’.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die bestaan voor uw onderneming of zaak? Raadpleeg de website van Febelfin voor meer info en neem contact op met uw bank.  

 

Foto: ©belga image/easy fotostock

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.