Hoe krachtig is hoop zonder perspectief?

Deze week zag ik op televisie twee filosofen discussiëren over het thema gezondheid. Waar liggen de grenzen van een goede gezondheid? Het fysieke is belangrijk, maar het mentale ‘welvoelen’ heeft een even grote impact op ons algemeen welzijn. Een positief perspectief versterkt de hoop en de veerkracht. Nu de vaccinatiestrategie wordt uitgerold, groeit de hoop, maar hoe krachtig is die hoop zonder perspectief? De gezondheidssituatie blijft precair en dus prioritair, maar vandaag ontbreekt het aan een concreet perspectief. En dat weegt op de gezondheid, van de mensen en de bedrijven. 


Pieter Timmermans, GEDELEGEERD BESTUURDER
23 februari 2021

Veel sectoren zijn al maandenlang op slot. Telewerken maakt de organisatie van het werk niet altijd gemakkelijker, niet voor de werkgever, niet voor de medewerker. En al zeker niet als er zo lang en onverminderd een beroep ‘moet’ worden op gedaan. Mensen en bedrijven snakken naar zuurstof om te (over)leven. De maatschappelijke en economische kosten en lasten beginnen zo zwaar door te wegen dat bedrijven door hun reserves raken, ondanks de steunmaatregelen van de verschillende overheden om hun liquiditeit te verstevigen. Er is met andere woorden een ernstige solvabiliteits-crisis op til met een hoog en toenemend risico op het faillissement van duizenden kleine, middelgrote en zelfs grote ondernemingen.

Berekend uitstapplan

Perspectief bieden betekent uiteraard niet alle remmen los. Eerst weer leren stappen voor we gaan lopen. Zoals bij een revalidatie. Rustig opbouwen en zonder forceren op krachten komen. We hebben vandaag nood aan een gefaseerd, haalbaar en geleidelijk stappenplan dat moet toelaten om de economie weer veilig op toerental te brengen en voor erger te behoeden. Noem het een berekend uitstapplan. Een plan dat ons stapsgewijs uit de crisis loodst. Een plan dat de heropening mogelijk maakt van sectoren die al maandenlang vleugellam zijn en hun verliezen nog nauwelijks kunnen torsen. Een plan dat onderweg nauwlettend waakt over een gezond evenwicht tussen de gezondheidskosten en de enorme maatschappelijke en economische kosten.

Het VBO is, als overkoepelende federatie van meer dan 40 sectoren, bereid om zich samen met de regering te buigen over zo’n uitstapplan en het samen verder te concretiseren. Tegelijk blijven we hameren op het respecteren van alle afstands- en gezondheidsregels door zowel de werkgevers als de werknemers.

“Mens, economie en maatschappij moeten vandaag de kans krijgen om opnieuw te leren stappen”

Bottomline: mens, economie en maatschappij moeten vandaag de kans krijgen om opnieuw te leren stappen. Perspectief op beterschap. Perspectief om samen op een berekende en evenwichtige manier uit de gezondheids- en economische crisis te stappen. De pandemie is nog lang niet voorbij, maar ons mentaal, economisch en maatschappelijk welzijn heeft nood aan perspectief om de inspanningen vol te kunnen houden.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.