VBO RADAR – De ECB gaat verder op haar elan

Na de vergadering van 13 december 2018, heeft de ECB aangegeven dat ze de lijn die ze al geruime tijd volgt, zal aanhouden. Ze houdt de rentevoeten dus op hun huidige niveau: 0% voor de belangrijkste operaties, 0,25% voor de leenfaciliteiten en -0,4% voor de depositofaciliteiten. Anderzijds bevestigde ze dat december de laatste maand van het APP (*) was en dat ze vanaf januari geen obligaties meer zal kopen.


Anouar Boukamel, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
16 januari 2019

Ondanks een conjunctuur die in 2018 beneden de verwachtingen bleef, blijft de centrale bank de macro-economische evolutie dus als positief beschouwen ten opzichte van haar mandaat inzake prijsstabiliteit.

De oorzaak van die niet-ingeloste verwachtingen is de zwakkere buitenlandse vraag tegen een achtergrond van internationale handelsspanningen. Tegelijkertijd bleef de binnenlandse vraag ondanks alles de expansie in Europa aandrijven.

In het algemeen blijft de situatie op de arbeidsmarkt dynamisch in Europa, dankzij de grote jobcreatie en de lage werkloosheid. De stevige groei van de privéconsumptie zou zich dus moeten doorzetten. Ook de grote productiecapaciteit en de gunstige financieringsvoorwaarden zouden de investeringen moeten aanwakkeren.

De ECB heeft er dus vertrouwen in dat die elementen genoeg opwaartse druk zullen creëren op de onderliggende inflatie (behalve voor de energieprijzen en de volatiele goederen), waardoor de inflatie duurzaam zou kunnen evolueren naar haar doelstelling op middellange termijn na de stopzetting van de quantitative easing.

Wat dat laatste betreft, is het belangrijk om erop te wijzen dat de ECB opnieuw haar intentie heeft bevestigd om alle betalingen ontvangen na afloop van de maturiteit van de gedurende het APP verkregen effecten te herinvesteren. Dat zou, in combinatie met de rentevoeten die laag zullen blijven, een nog steeds aanzienlijke monetaire steun moeten garanderen aan de eurozone.

In deze zeer onzekere tijden op zowel binnenlands als buitenlands vlak, is het tot slot een goede zaak om de stabiliteit en de samenhang van het monetair beleid in de eurozone te benadrukken. Dat beleid is zeer duidelijk, geloofwaardig en voorspelbaar, waardoor de verwachtingen goed verankerd zijn en plotse veranderingen in de conjunctuur kunnen worden vermeden.

De geleidelijkheid en voorspelbaarheid van de Europese monetaire normalisatie zijn stabiele elementen die we in deze onzekere periode (Brexit, handelsoorlogen, Italiaanse begroting en politieke turbulentie in België) meer dan nodig hebben.Klik hier voor de grafiek in de applicatie VBO RADAR
> Download onze app (Android / iOS) of surf naar http://vboradar.be/fl/ie/

(*) Asset Purchase Programme, het programma voor kwantitatieve versoepeling (quantitative easing) van de ECB

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.