IBM - Plant Location International bevestigt positieve trend buitenlandse investeringen in België voor 2018

Elk jaar doet IBM - Plant Location International een onderzoek naar de directe buitenlandse investeringen in België: naar welke sectoren gaan ze, wat is hun invloed op de werkgelegenheid, welke regio's kunnen op meer investeringen rekenen enz.


Anouar Boukamel, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
09 juli 2019

België heeft er wat dat betreft een uitstekend 2018 op zitten. Zowel op het vlak van nieuwe projecten als in de bijhorende jobcreatie ging ons land er duidelijk op vooruit.

Terwijl we in 2017 nog net onder de kaap van de 250 nieuwe projecten strandden, waren dat er in 2018 net geen 270, een toename van bijna 10% dus. De sectoren waar het vaakst nieuwe projecten op poten worden gezet, zijn in de eerste plaats de logistiek, gevolgd door de sector van de dienstverlening aan bedrijven en tot slot ook de ICT.

Maar vooral in de werkgelegenheid is de vooruitgang verbluffend: in het zog van nieuwe investeringsprojecten kwamen er maar liefst 9043 jobs bij in 2018, terwijl de jobcreatie in 2017 nog uitkwam op 6396 nieuwe banen. Dat is een groei van 41%! Vooral de logistiek (+149%), de productie van transportmiddelen en de chemie bleken de drijvende krachten achter die toename.

Overigens, daar waar tussen 2013 en 2017 vooral productieprojecten de werkgelegenheid een impuls gaven, kaapten in 2018 transport- en distributieprojecten de eerste plaats weg.

De resultaten van dit onderzoek zijn enerzijds toe te schrijven aan de geleidelijke verbetering van de internationale conjunctuur in de periode 2016-2018. Daarnaast hebben de regeringsmaatregelen tot verbetering van de competitiviteit (indexsprong, taxshift, hervorming van de Wet van '96) en tot verlaging van de vennootschapsbelasting ook in belangrijke mate bijgedragen tot de toegenomen aantrekkingskracht van België op buitenlandse investeerders.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.