De beschikbaarheid van grondstoffen maximaliseren

Het VBO organiseert deze herfst vier webinars in de reeks ‘Circulaire Economie – Call to Action’. Vorige vrijdag vond het eerste webinar plaats waarin Professor Johan Yans van de Université de Namur en Karen De Boeck van Suez presentaties gaven over de rol van primaire en secundaire grondstoffen in de circulaire economie. 


Aarnout Ecker, COMPETENTIECENTRUM SUSTAINABILITY & CIRCULAIRE ECONOMIE
29 september 2020

Professor Yans gaf een uitgebreide presentatie over de beschikbaarheid en de essentiële rol van primaire grondstoffen in onze economie. Daarbij had hij bijzondere aandacht voor minerale grondstoffen. Zouden nieuwe ontginningsprojecten het daglicht kunnen zien in België om de bevoorradingszekerheid van kritieke grondstoffen te verhogen? Na de presentatie van professor Yans is het alvast duidelijk dat we ook in geval van een versnelde transitie naar een circulaire en duurzame economie nood zullen hebben aan primaire grondstoffen. Waar die ontginning duurzaam kan en zal plaatsvinden blijft een open vraag.

De tweede spreker van de dag was Karen De Boeck, Non Ferrous & Energy from Waste Supply Manager bij SUEZ. Zij gaf een presentatie over het Valomet-project in Gent. Die installatie maakt de recuperatie mogelijk van ultrafijne non-ferrometaaldeeltjes uit het residu dat ontstaat na de verwerking van restafval. Die metalen, die voorheen als verloren werden beschouwd, worden nu ingezet in de productieketen. Het project is een mooi voorbeeld van de circulaire economie in actie in België.

U kan het volledige webinar hier herbekijken. Inschrijven voor de volgende webinars kan nog steeds hier.

Indien u vragen of opmerkingen heeft, aarzel dan niet om ons competentiecentrum Sustainability & Circulaire Economie te contacteren.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.