Kunnen digitale enablers de transitie naar een circulaire economie versnellen?

Het VBO organiseerde dit najaar vier webinars in de reeks ‘Circulaire Economie – Call to Action’. Op 13 november vond het vierde en laatste webinar plaats waarin Karl Vrancken (VITO) de white paper over digitale circulaire economie van ECERA presenteerde. Daarna was het de beurt aan Maayke-Aimée Damen die het product van haar onderneming, Excess Materials Exchange (EME), uit de doeken deed.


Aarnout Ecker, COMPETENTIECENTRUM SUSTAINABILITY & CIRCULAIRE ECONOMIE
24 november 2020

Karl Vrancken is als Research Manager binnen VITO al langer gekend bij beleidsmakers en experten van de circulaire economie. Op G-STIC 2020 presenteerde hij samen met researchconsortium ECERA (European Circular Economy Research Alliance) de white paper ‘Digital circular economy – a cornerstone of a sustainable European industry transformation’. In die paper wordt een interessant model aangeboden dat onderzoekers en ondernemers kan helpen bij het ontwikkelen van een slimme circulaire economie met behulp van digitale tools.

Maayke-Aimée Damen presenteerde op haar beurt de innovatieve blockchaintoepassing Excess Materials Exchange (EME). Dankzij deze toepassing kunnen bedrijven hun materialen niet alleen een identiteit geven (vaak ook ‘productpaspoort’ genoemd), maar wordt daarna ook de data geanalyseerd en geïntegreerd. Zo kunnen interessante partners gevonden worden om materialen een productief tweede leven te geven. EME toonde bijvoorbeeld aan dat het hergebruiken van gebruikte spoorrails als ondersteuningsbalken in de bouwsector de financiële waarde viermaal hoger maakt en bovendien een CO2-reductie van 79% inhoudt. Een prachtig voorbeeld van een duurzame en winstgevende circulaire oplossing dankzij het gebruik van digitale tools.

U kan alle webinars en de presentaties van de sprekers terugvinden op onze website.

Indien u vragen of opmerkingen heeft, aarzel dan niet om ons competentiecentrum Sustainability & Circulaire Economie te contacteren.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.