Rail Experience Day

Eind mei organiseerde het Belgian Rail Freight Forum, de koepel van spoorvrachtvervoerders actief in België, twee bezoekdagen over heel België. Zo bezochten we de havens van Zeebrugge en Antwerpen, in Garocentre in La Louvière en in de Liège Container terminal. Wat al die locaties gemeen hebben? Ze zetten in op multimodaliteit! 

Eloïse de Villegas, COMPETENTIECENTRUM DUURZAME ONTWIKKELING & MOBILITEIT
11 juni 2019

In de komende jaren zal de vraag naar goederenvervoer alleen maar stijgen. Het Federaal Planbureau voorspelt een stijging van 25% tegen 2040. Door zijn flexibiliteit en aantrekkelijke prijs blijft de vrachtwagen de meest gebruikte transportmodus, met meer dan 75% marktaandeel. Nochtans is het wegvervoer bijna verzadigd, zoals de vele files aantonen. Een dergelijke stijging van de vraag kan het wegvervoer dus niet alleen opvangen.

Een bezoek aan de verschillende sites die verschillende vervoersmodi aan mekaar koppelen (spoor, vrachtwagen, boot), toont aan dat er al oplossingen bestaan om de multimodaliteit te faciliteren. Maar er zijn nog extra inspanningen nodig, voornamelijk wat organisatie, financiering en infrastructuur betreft. Het netwerk  zou ook moeten worden herbekeken, zo zouden de verschillende goederen bijvoorbeeld verzameld kunnen worden in centrale hubs voor ze verzonden worden naar verder afgelegen bestemmingen.

VBO – Om de toekomstige vraag op te kunnen vangen en onze milieu-ambities te kunnen waarmaken, is het essentieel dat de competitiviteit van het spoor wordt versterkt om de multimodaliteit te promoten. Elke vervoersmodus is een belangrijke schakel die zijn eigen specifieke rol vervult in de logistieke keten.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.