Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek – Het VBO zet in op stakeholdersdialoog

Recent was het VBO gastheer voor de plechtige ondertekening van de projecten die werden ingediend onder de Green Deal Stedelijke Logistiek. Niet minder dan vijfendertig partijen engageerden zich, samen met de Vlaamse ministers van Omgeving, Energie, Mobiliteit en Openbare Werken, Economie en Innovatie, om leveringen in de Vlaamse steden efficiënt en emissiearm te laten verlopen. Het duurzaamheidsnetwerk The Shift coördineert de projecten met de financiële steun van de Koning Boudewijnstichting.

Sofie Brutsaert, COMPETENTIECENTRUM DUURZAME ONTWIKKELING & MOBILITEIT
10 april 2019

Het VBO diende zelf ook een ietwat atypisch project in. Door het opzetten van een écht stakeholdersoverleg met de steden over logistieke activiteiten, wil het VBO werken aan de leesbaarheid van de logistieke regels en het begrip voor elkaars noden en verwachtingen vergroten. We gaan praten aan de hand van de ‘oproep stedelijke logistiek’, die niet enkel door de VBO-sectoren wordt ondersteund, maar eveneens door organisaties als VAB, Touring, BeCommerce en OTM en die opgebouwd is rond drie clusterthema’s: ‘Technology’, ‘Infrastructure’ en ‘Regulation’. 

Onlosmakelijk verbonden
Logistieke activiteiten hebben ongetwijfeld een grote impact op de leefbaarheid van de steden, zowel in positieve als in negatieve zin. De stad blijft immers dé plek waar je alles vinden kunt, maar anderzijds is de logistieke ‘backoffice’ van de stad verantwoordelijk voor minstens een kwart van de CO2-uitstoot van het transport, terwijl leveringsvoertuigen slechts 10 tot 20% van de kilometers voor hun rekening nemen. Alle partijen die in de Green Deal stapten, zijn ervan overtuigd dat door slim samen te werken, door innovatieve ideeën toe te passen en betere afspraken te maken, er al een grote stap richting vergroening kan worden gezet. En een propere, goed beleverde stad is dan weer aantrekkelijk om in te wonen en te winkelen. Win-win dus, voor alle partijen. 

Vier ministers op één lijn
Vier ministers die het volmondig eens zijn, het gebeurt niet vaak. Maar de Green Deal zette zowel Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel, als de collega’s van Energie en van Mobiliteit, Lydia Peeters en Ben Weyts, op dezelfde lijn. Klimaatdoelstellingen halen, energie-efficiëntie en een vlotte bereikbaarheid, gaan hier inderdaad hand in hand. Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters had dan weer vooral oog voor het potentieel aan innovatie.

Zevende Green Deal
De Green Deals zijn een initiatief van de minister van Omgeving om bedrijven en sectoren verder te ‘vergroenen’. Het gaat om vrijwillige overeenkomsten tussen (privé)partners en de Vlaamse overheid om samen een groen project na te streven. Bedrijven en organisaties kunnen zelf voorstellen voor een deal aanbrengen en de overheid engageert zich om knelpunten die vergroening belemmeren, aan te pakken. Voor deze Green Deal Stedelijke Logistiek slaat The Shift de handen in elkaar met MOBI-VUB, Bond Beter Leefmilieu (BBL), de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), VIL (Innovatieplatform en Speerpuntcluster Logistiek) en de departementen Mobiliteit en Openbare Werken en Omgeving van de Vlaamse overheid.

> Meer informatie over de Green Deals op www.greendeals.be

Partners met een project in de Green Deal Stedelijke Logistiek:
Addax Motors, ASX-IBECO, BeCommerce, Bpost, Bopro nv, Cargo Velo, CityDepot, Colruyt Group, De Fietserij, De Vlaamse Waterweg, DHL Express BE, ECOkoeriers, GreenPost, Levanto, Mobipunt consortium, RebelGroup, Rikolto, Schoenen Torfs, Sligro Food Group Belgium, Solva Streekoverleg, Stad Antwerpen, Stad Gent, Stad Leuven, Stad Mechelen, Suez, Telenet, Trens BV, VBO, vzw Bycykel


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.