© Photo de Denys Nevozhai sur Unsplash

Week van de mobiliteit: In één jaar verliezen Belgen samen meer dan 21.500 jaar in de file

imageoc5kr.png

 

De Europese week van de mobiliteit is de perfecte gelegenheid om op basis van het Belgian Mobility Dashboard (BMD)* de balans op te maken van het eerste deel van 2023.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
20 september 2023

De recent bijgewerkte indicatoren van het Belgian Mobility Dashboard tonen een verbetering van de verkeerscongestie in België. Tussen 1 januari en 31 augustus daalde de tijd die dagelijks gemiddeld verloren ging in files op onze wegen namelijk met 15% ten opzichte van de eerste acht maanden van 2022, tot 5’29”. In 2022 bedroeg alle tijd die dagelijks op onze wegen verloren ging opgeteld meer dan 21.500 jaar, wat neerkomt op een kost van 1,06% van het bbp.

Het BMD is niet in staat om een oorzakelijk verband tussen twee cijfers vast te stellen, maar in diezelfde periode steeg het aantal fietsverplaatsingen in Brussel met meer dan 23%.

Wat congestie betreft, is woensdag 8 maart tot nu toe de ‘slechtste’ dag van 2023. Het sneeuwde die dag tijdens de ochtendspits, wat een opeenstapeling van 5.164 km file veroorzaakte.

image96cm.png

Als we kijken naar de inschrijvingen van nieuwe wagens, zien we dat de trend om voertuigen aan te schaffen die steeds minder CO2 uitstoten, zich voortzet. Het marktgemiddelde, dat in juni 2022 108,4 gr. CO2/km bedroeg, daalde in juni 2023 namelijk met 20% tot 85,9 gr. CO2/km. In 2022 werden in België iets meer dan 37.500 100% elektrische auto's ingeschreven. In juni 2023, na amper zes maanden, waren dat er al meer dan 43.500, een duizelingwekkende stijging dus!

Het BMD toont echter niet alleen positieve elementen: uit de verkeersveiligheidsgegevens van 2022 blijkt dat het aantal ongevallen met ernstige verwondingen en dodelijke ongevallen met respectievelijk 10% en 5% is gestegen.

Aangezien het Belgian Mobility Dashboard een evoluerend platform is, evalueren we de cijfers het hele jaar door. De verkeersdoorstroming is een belangrijke factor voor de economische activiteit van ons land. De Dashboard-gegevens moeten beleidsmakers aansporen om door te gaan met hun inspanningen en alle nodige hefbomen in te zetten voor een vlottere, groenere en multimodalere mobiliteit”, aldus Pieter Timmermans, CEO van het VBO.

* Het Belgian Mobility Dashboard, dat het VBO en FEBIAC in januari 2022 in het leven riepen, is een voor iedereen toegankelijk platform met kritieke mobiliteitsindicatoren. 

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.