Circulair ontwerpen en produceren, inspiratie van start tot einde leven

Het VBO organiseert deze herfst vier webinars in de reeks ‘Circulaire Economie – Call to Action’. Vorige vrijdag vond het tweede webinar plaats waarin Julie Lietaer van European Spinning Group en Eric Waeyenbergh van Geocycle presentaties gaven over de innovatieve ontwerp- en productiemethoden die hun bedrijven hanteren om te komen tot meer circulaire producten.


Aarnout Ecker, COMPETENTIECENTRUM SUSTAINABILITY & CIRCULAIRE ECONOMIE
13 oktober 2020

Julie Lietaer, CEO van European Spinning Group en #hackyourjeans gaf een uitgebreide beschrijving van de activiteiten van haar onderneming. Daar maakt circulariteit een essentieel onderdeel uit van hun duurzame activiteiten, o.a. door de integratie van gerecycleerde garens in hun productieproces. Via hun ESG Green collectie zetten ze niet alleen in op post-consumer gerecycleerd katoen en denim, maar ook post-consumer gerecycleerd polyester. Met #hackyourjeans zet ESG nu nog een stap verder door via co-creatie en sensibilisering volop in te zetten op ecodesign, ecologisch bewustzijn en sociale impact.

De tweede spreker van de dag was Eric Waeyenbergh, Advocacy Manager Europe bij Geocycle. Cement is een alomtegenwoordig materiaal – in België consumeren we jaarlijks zo’n 552 kg per inwoner – maar de uitdagingen voor de sector zijn tegelijkertijd weinig gekend bij het grote publiek. Als basisgrondstof voor beton heeft cement namelijk ook een fundamentele rol te spelen in de bouw van hernieuwbare energie, duurzame gebouwen enz. Bij Geocycle hebben ze daarom besloten in alle productiefases in te zetten op meer circulariteit, bv. door afval in te zetten als energiebron bij de productie van klinker of door het gebruik van 3D-constructie, die minder beton en staal gebruikt.

U kan het volledige webinar hier herbekijken. Inschrijven voor de volgende webinars kan nog steeds hier.

Indien u vragen of opmerkingen heeft, aarzel dan niet om ons competentiecentrum Sustainability & Circulaire Economie te contacteren.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.