Circular Economy Hotspot Belgium 2019

Van 18 tot en met 20 november 2019 vond op verschillende plaatsen in België de eerste Circular Economy Hotspot Belgium plaats. Na edities in Nederland, Luxemburg en Schotland was het nu de beurt aan de Belgische ondernemingen om te tonen welke innovatieve circulaire oplossingen zij ontwikkelen of reeds op de markt hebben gebracht.


Aarnout Ecker, COMPETENTIECENTRUM SUSTAINABILITY & CIRCULAIRE ECONOMIE
25 november 2019

De Circular Economy Hotspot Belgium (1) ging van start in het stadhuis van Brussel, meteen een mooi voorbeeld van hoe een focus op kwaliteitsvolle materialen en goed doordacht design kan leiden tot een lange levensduur. Na de speeches door de organisatoren was het de beurt aan circulair ondernemer Toon Wassenberg om de deelnemers warm te maken voor de bedrijfsbezoeken op dinsdag. Hij presenteerde enkele duidelijke cijfers en projecten die aangeven waar we vandaag staan in de transitie naar een circulaire economie. Zijn conclusie? We hebben al veel verwezenlijkt, maar België heeft duidelijk nood heeft aan nog meer circulair ondernemerschap, innovatie en samenwerking.

Op 19 november was het dan de beurt aan de verschillende steden en regio’s (Antwerpen, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Coeur du Hainaut en Gent) om te tonen wat de ondernemingen en clusters daar in petto hebben. De diversiteit aan onderwerpen en oplossingen zoals duurzame chemieclusters, hergebruik van materialen en circulaire steden zorgden ervoor dat alle deelnemers zich konden focussen op hun specifieke interesses.

Hans Bruyninckx, directeur van het European Environment Agency (EEA), mocht op de laatste dag het debat tussen stakeholders inleiden op basis van een recent rapport van het EEA (2). Dat laat er geen twijfel over bestaan dat het absoluut noodzakelijk is om enkele versnellingen hoger te schakelen in de transitie naar een circulaire economie. De panelleden brachten vervolgens een positieve boodschap over de belangrijke bijdrage van Belgische ondernemingen. Ze schoven ook enkele praktische en regelgevende barrières naar voor die nu dringend moeten worden opgeheven om circulaire businessmodellen te ondersteunen. Om af te sluiten werden alle aanwezigen nog uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende Circular Economy Hotspot in november 2020 in Catalonië.

VBO – Het VBO wil alle organisatoren van de Circular Economy Hotspot Belgium uitdrukkelijk bedanken voor deze unieke opportuniteit om de Belgische circulaire economie in de schijnwerpers te zetten. In het bijzonder bedanken we alle ondernemingen die hun deuren hebben opengesteld om ondernemers, beleidsmakers, ngo’s en academici uit binnen- en buitenland te inspireren.

(1) https://circulareconomyhotspotbelgium.be/ waar ook een aantal presentaties van het event ter beschikking worden gesteld
(2) https://www.eea.europa.eu/publications/circular-economy-in-europe-insights

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.