De Europese sociale partners slaan de weg van de circulaire economie in

Op 14 oktober 2021 hebben de Europese sociale partners tijdens een seminar gemeenschappelijke aanbevelingen geformuleerd om de economische en sociale transitie naar een circulaire economie te vergemakkelijken. 


Stephan Vandermolen, COMPETENTIECENTRUM SUSTAINABILITY & CIRCULAIRE ECONOMIE Annick Hellebuyck, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
19 oktober 2021

Die aanbevelingen zijn het resultaat van een studie van Trimonics, die gebaseerd is op interviews en gedecentraliseerde seminars van de nationale sociale partners in 2020 en 2021. De conclusies voor België bevinden zich onder punt 8.1.1. van het eindrapport.

Bron: Eurostat

In tegenstelling tot klassieke, lineaire productiesystemen, is de circulaire economie een economisch en industrieel systeem dat producten, hun componenten en alle materialen die in omloop zijn zo lang mogelijk binnen dat systeem probeert te houden, zonder bij hun gebruik aan kwaliteit in te boeten. Om de klimaatuitdagingen het hoofd te bieden, moeten alle burgers, bedrijven en publieke instanties onmiddellijk stappen zetten in de richting van koolstofneutraliteit. De circulaire economie speelt hierbij een belangrijke rol en moet dus uitbreiden (op dit moment wordt slechts 5% van de materialen hergebruikt voor productie).

De Europese sociale partners formuleren daarom twee reeksen met aanbevelingen (zie hoofdstuk 6 van het rapport). De eerste reeks betreft de sociale dialoog en de tweede de rol van de overheid.

De werkgeversorganisaties en vakbonden beseffen dat het hun verantwoordelijkheid is om hun leden bewust te maken van de noodzaak om een meer duurzaam en circulair economisch model te implementeren en om ze te informeren over de sociale dimensie van die noodzakelijke transitie (arbeidsvoorwaarden, jobverschuivingen, nieuwe vaardigheden ...).

VBO – De transitie naar de circulaire economie zal meer en meer deel uitmaken van de politieke, economische en sociale uitdagingen. We moeten dringend anticiperen op de veranderingen in de arbeidsorganisatie, de jobinhoud en dus vooral de vaardigheden van morgen. De aanbevelingen in het kader van de Europese sociale dialoog vormen een interessant middel dat als kompas kan dienen voor de socio-economische en politieke spelers.

> Zie ook Monitoring framework for the circular economy, Eurostat, cijfers 2019

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.