Label Ecodynamische Onderneming: al twee sterren voor de VBO-kantoren!

Bij duurzame ontwikkeling moet je consequent zijn: “Practise what you preach”! Gezien onze slogan ‘creating value for society’ leek het ons logisch om te streven naar een externe en onafhankelijke erkenning van het milieubeheer van de maatschappelijke zetel van onze organisatie. Een vanzelfsprekende stap in een proces van voortdurende verbetering.


Vanessa Biebel, CHIEF OPERATING OFFICER EN EXECUTIVE MANAGER VAN HET COMPETENTIECENTRUM SUSTAINABILITY & CIRCULAIRE ECONOMIE
28 juni 2022

Die erkenning is nu een feit, dankzij het teamwerk van onze medewerkers. Namens het team ontving COO Vanessa Biebel de erkenning uit handen van Brussels minister Alain Maron, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie, tijdens een ceremonie op 14 juni in Tour & Taxis.

Het Label Ecodynamische Onderneming dient om Brusselse ondernemingen, verenigingen en instellingen die de impact van hun activiteiten op het milieu verkleinen te belonen en aan te moedigen. Het is een officiële erkenning uitgereikt door Leefmilieu Brussel. Ze kan worden verkregen na een bezoek ter plaatse door een onafhankelijke auditor die garant staat voor de kwaliteit van het label. Het label erkent initiatieven op het vlak van ecologisch beheer, met name inzake afvalbeheer en -preventie, zuinig energieverbruik, beheer van de mobiliteit van werknemers enz. De geleverde inspanningen worden weergegeven op een schaal met drie niveaus: één, twee of drie sterren.  

Het VBO kreeg twee sterren. Een mooie beloning, de kers op de taart van jaren van interne initiatieven. En het resultaat van teamwerk, want de diensten Facilities, HR, Events en Boekhouding sloegen de handen in elkaar. Ook de rest van het personeel moet worden betrokken bij de initiatieven, op alle niveaus en op regelmatige basis. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de teamgeest!  

Het label vereist investeringen in de infrastructuur: een efficiënte verwarmingsketel, ledverlichting, sensorkranen, aanwezigheidsdetectoren voor de verlichting in de kantoren, A++-huishoudapparaten ... Maar er is meer. Ook een verandering van gewoontes en gedrag is nodig. Concrete acties zijn onder meer het installeren van waterfonteinen in plaats van individuele flessen, het uitdelen van herbruikbare drinkflessen en kopjes voor het personeel, de vegetarische opties bij de catering, het openen van een ruimte voor tweedehands kantoorbenodigdheden, de organisatie van één fietspromotiedag per jaar enz. Ten slotte moet het personeel regelmatig worden geïnformeerd (bv. over afval sorteren). 

Rome is niet op één dag gebouwd en dus zetten we onze inspanningen voort. Vanaf september gaat ons ‘Green Team’ opnieuw rond de tafel zitten om verder te werken en misschien wel te mikken op een derde ster ...

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.