Nieuwe erkenning Valipac onderstreept hun circulaire ambities

De nieuwe erkenning van Valipac, het Belgisch organisme voor het beheer van bedrijfsmatig verpakkingsafval (*), werd op 2 december goedgekeurd door de interregionale verpakkingscommissie. Die erkenning loopt voor de periode van 2022 tot 2026 en daarmee evolueert Valipac verder richting het circulaire pad dat het had uitgetekend. Het versnelt de ambities om bedrijfsmatige verpakkingen in een circulair model te integreren.


Stephan Vandermolen, COMPETENTIECENTRUM SUSTAINABILITY & CIRCULAIRE ECONOMIE
14 december 2021

Eerst en vooral zal Valipac de selectieve inzameling verder aanmoedigen. Een essentiële stap naar meer circulariteit is om de bedrijven te ondersteunen in het optimaal sorteren van bedrijfsmatige verpakkingen, wat de latere recyclage faciliteert. Daarvoor wordt de startpremie opgetrokken van 100 naar 150 euro en komt er een nieuwe recyclagepremie van 10 euro/ton voor metaal.

Bovendien stimuleert Valipac via drie cumuleerbare premies de lokale recyclage van bedrijfsmatige plastic verpakkingen. Die premies zijn:

  1. 20 euro/ton voor recyclage binnen de EU;
  2. 10 euro/ton voor recyclage in een straal van 300 km rond Brussel;
  3. 5 euro/ton voor recyclage door gecertificeerde EuCertPlast (of equivalent) kunststofrecyclers. 

Vanaf 1 januari 2022 stimuleert Valipac zijn klanten ook tot het gebruik van ‘post-consumer’ recyclaat door een bonus van 50 euro/ton voor bedrijfsmatige plastic verpakkingen die voor minstens 30% bestaan uit ‘post-consumer’ recyclaat. Alle modaliteiten van die bonus vindt u terug op www.myrecycledcontent.com.  

De nieuwe erkenning brengt ook enkele nieuwe verplichtingen met zich mee en extra taken die Valipac in deze periode op zich zal nemen, zoals het verbeteren van de traceerbaarheid om de garantie op recyclage te verhogen. Valipac moet alle bestemmingen van het verpakkingsafval traceren én de effectieve recyclage controleren. Er moet bij recyclers een auditprogramma opgezet worden om te controleren dat het afval effectief gerecycleerd wordt en dat de recyclage gebeurt onder ecologische en sociaal ethische omstandigheden vergelijkbaar met de EU. Minstens 90% van de tonnage die naar trading gaat, moet jaarlijks geauditeerd worden.

Door die extra verplichtingen zal Valipac, voor het eerst in 20 jaar, een aanpassing van de tarieven aan zijn klanten voorstellen. 

Kortom: de erkenning 2022-2026 zal een positieve evolutie betekenen voor de circulariteit van bedrijfsmatige verpakkingen. België zal nog betere resultaten kunnen voorleggen qua (effectieve) hoogwaardige recyclage van bedrijfsmatige verpakkingen.

Voor alle informatie kan u terecht op de webpagina ‘een nieuw hoofdstuk voor Valipac’.  

‘Spread the word’ is de boodschap!

(*) Voor huishoudelijk verpakkingsafval is in België Fost Plus verantwoordelijk.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.