© belga

Resultaten van de VBO-ULB-VUB-leerstoel over circulaire businessmodellen gebundeld in een handboek

In het najaar van 2018 lanceerde het VBO samen met de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) een leerstoel rond circulaire economie. Hoofddoel van de leerstoel ‘Transitioning Belgian companies into circularity’ is om bij te dragen aan de transitie van ondernemingen naar de circulaire economie dankzij een wetenschappelijk kader.


Stephan Vandermolen, COMPETENTIECENTRUM SUSTAINABILITY & CIRCULAIRE ECONOMIE
24 januari 2023

Inzichten van de academische wereld en de ondernemingswereld zorgen voor een wederzijdse versterking, met als resultaat een reeks criteria en strategieën waarmee ondernemingen aan de slag kunnen richting circulair ondernemen. Naast enkele seminars werden de resultaten van die leerstoel nu gebundeld en gepubliceerd in het handboek ‘Transitioning to a circular economy: changing business models and business ecosystems’.

In totaal zijn er bijdragen van maar liefst negen academici van de VUB en de ULB: professor Wouter Achten (leerstoelhouder van de ULB), professor Cathy Macharis (leerstoelhouder van de VUB), Jean Mansuy, Giulia Caterina Verga, Bonno Pel, Maarten Messagie, Philippe Lebeau en Ahmed Zaib Khan. Rode draad doorheen die bijdragen is de centrale onderzoeksvraag: hoe kunnen bedrijven hun transitie naar een circulaire economie versnellen? Hoe zorgen ze voor een optimale verandering van hun businessmodel en wat is daarvoor nodig? Welke actoren moeten in die transformatie betrokken worden en wat zijn de valkuilen? Hoewel het handboek zich focust op de rol van ondernemingen, laten de academici zien dat de particuliere sector dergelijke maatschappelijke veranderingen niet in zijn eentje kan realiseren. Zij beschouwen bedrijven als ingebedde transitieagenten, d.w.z. als actoren die functioneren als onderdeel van bredere bedrijfsecosystemen.

Een voorbeeld 6I-framework.pngvan een van de inzichten is het ‘6I-framework’. In zes stappen geven ondernemingen de transitie van een lineair naar een circulair businessmodel vorm.

U kunt het handboek gratis raadplegen op de website van uitgever ASP (Academic & Scientific Publishers).

Voor een geprinte versie of  meer informatie kunt u altijd contact opnemen met Stephan Vandermolen (svm@vbo-feb.be).

 

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.