Wetenschappelijk kader helpt bedrijven in transitie naar circulaire economie

In september 2018 lanceerde het VBO de nieuwe universitaire leerstoel ‘Transitioning Belgian Companies into Circularity’, in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB). Het hoofddoel van deze leerstoel is om bij te dragen aan de transitie van ondernemingen naar de circulaire economie met behulp van een wetenschappelijk kader. Deze samenwerking tussen de academische wereld en ondernemingen zorgt voor nieuwe inzichten en kan een toegevoegde waarde hebben voor bedrijven die zich volop inzetten voor een transitie naar een circulaire economie. Jean Mansuy (VUB-MOBI) ontwikkelde daarom een methodologisch kader dat ondernemingen in dat proces kan ondersteunen. We zoeken vrijwillige bedrijven die geïnteresseerd zijn om het kader uit te testen.


Stephan Vandermolen, COMPETENTIECENTRUM SUSTAINABILITY & CIRCULAIRE ECONOMIE
18 mei 2021

Het businessmodel van een onderneming speelt een sleutelrol in de transitie naar een circulaire economie. Die modellen moeten dus aangepast worden en dat vereist een ingrijpend innovatieproces. Het methodologisch kader dat Jean Mansuy ontwikkelde kan je dus zien als een gids voor de innovatieaanpak van bedrijven op weg naar een circulair model. Het resultaat is het 6I-kader, dat bestaat uit zes onafhankelijke, maar complementaire delen: 

  1. Initiatie: het bedrijf verduidelijkt de doelstellingen van de omslag van zijn businessmodel naar een circulair model. Die doelstellingen mogen desgevallend worden afgeleid van de circulaire strategie van het bedrijf. In deze stap wordt ook de omgeving van de onderneming geanalyseerd, in het bijzonder de actoren die de realisatie van de doelstellingen beïnvloeden en zij die erdoor beïnvloed worden.
  2. Ideeënvorming: identificeren van de circulaire opportuniteiten en de manieren om die opportuniteiten om te zetten in waardeproposities.
  3. Integratie: uitwerken van circulaire businessmodellen op basis van die waardeproposities, door het integreren van een ecosysteembenadering.
  4. Onderzoek (‘investigation’): testen van de belangrijkste hypotheses van het businessmodel.
  5. Implementatie: ontwikkeling van een pilootproject om een businessmodel en de onderdelen ervan te valideren, het gevalideerde businessmodel wordt op maat van het bedrijf gesneden.
  6. Verbetering (‘improvement’): aanpassen van een bestaand circulair businessmodel.

Het innoverend methodologisch kader voor businessmodellen 6I werd bedacht met het oog op gebruiksvriendelijkheid, in het bijzonder voor kmo’s. Het vereist namelijk weinig externe ondersteuning, je moet er weinig tijd en kapitaal in investeren en bovendien is er geen enkele voorafgaande kennis van de circulaire economie vereist. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de doeltreffendheid van de methode te testen (zie kader), kan u het 6I-kader nu al gebruiken om  een innovatieproces voor uw eigen businessmodel op te stellen, gebaseerd op empirisch onderzoek en wetenschappelijk onderbouwde tools.

Wilt u het 6I-kader implementeren in uw bedrijf?

VUB-MOBI zoekt ondernemingen die zijn innovatiekader voor een circulair businessmodel volledig of gedeeltelijk willen testen. In ruil voor uw deelname, biedt VUB-MOBI u gratis ondersteuning bij een of bij alle fases van het methodologisch kader.

Aarzel niet om contact op te nemen met Jean Mansuy (jean.mansuy@vub.be) als u interesse hebt om het methodologisch kader te testen, of als u meer informatie wenst.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.