Global Risks Report 2021 – Risico’s identificeren om beter voorbereid te zijn

Het Wereld Economisch Forum publiceert zijn nieuw verslag over de globale risico’s, The Global Risks Report 2021. Dat wijst de meest waarschijnlijke risico’s voor de tien komende jaren aan: extreme weersomstandigheden, falen van de klimaatactie en milieuschade aangebracht door de mens, de concentratie van de digitale macht, digitale ongelijkheid en cybercriminaliteit. De risico’s die het volgende decennium het meeste impact zullen hebben, zijn infectieziektes, gevolgd door het falen van de klimaatactie en andere milieurisico’s, alsook massavernietigingswapens.


Vanessa Biebel, COMPETENTIECENTRUM SUSTAINABILITY & CIRCULAIRE ECONOMIE
02 februari 2021

Elk jaar rond deze tijd vindt in Davos het Wereld Economisch Forum plaats, dat bedrijfsleiders, experts en beleidsmakers van over de hele planeet samenbrengt. De editie van 2021 ging dan wel virtueel door, maar zette de traditie voort. Ze ging gepaard met de publicatie van een reeks jaarlijkse economische rapporten, waaronder de Global Risks Report 2021, dat de voornaamste globale risico’s voor de ondernemingen uiteenzet.

Het spreekt voor zich: corona heeft en zal nog gedurende verschillende jaren een zware impact hebben op de wereldeconomieën. Door de pandemie moest de vierde industriële revolutie een versnelling hoger schakelen: menselijke interactie, elektronische handel, online onderwijs en afstandswerken moesten allemaal snel digitaal evolueren.

We live in a VUCA (volatile, uncertain, complex and ambiguous) World. Dat is vandaag bijna een understatement. Ondernemingen worden meer dan ooit geconfronteerd met grote onzekerheden.

Het rapport wijst drie risicofactoren aan op politiek, technologisch en maatschappelijk vlak.


Onze ondernemingen en onze planeet hebben altijd al blootgestaan aan tal van dreigingen. Bedrijven vragen zich af hoe ze zich kunnen voorbereiden op de evoluties en de risicovooruitzichten op lange termijn in het rapport. Hun eerste zorg is te overleven en hun veerkracht te versterken. Het zal tijd vragen om de economie weer op de rails te krijgen na de pandemie, maar we moeten het traject nu al schetsen om die toekomstige risico’s zo goed mogelijk te beperken en beheersen. Het VBO blijft de bedreigingen verder opvolgen. Zo kan het de ondernemingen bijstaan om de ingrijpende veranderingen, kenmerkend voor deze woelige relanceperiode, te boven te komen.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.