Brexit - Procedures in havens van Gent en Zeebrugge opgelijst

Inmiddels is het duidelijk dat ook de sint geen Brexitdeal uit zijn mijter toverde. Terwijl we dit schrijven, blijft het afwachten of er ooit nog witte rook uit de schouw zal komen ... Het overlegplatform van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (AAD&A) en de privésector zit intussen niet stil en probeert ‘all cases’ zo goed en zo kwaad als het kan voor te bereiden.


Sofie Brutsaert, COMPETENTIECENTRUM ENERGIE, KLIMAAT & MOBILITEIT
08 december 2020

Zo verzamelden de leden van het regionaal overleg Gent eind vorige maand voor een extra sessie over de Brexit. De Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen gaf meer uitleg over de uitvoer- en invoeraangiften in PLDA (PaperLess Douane en Accijnzen), alsook de te gebruiken landencodes. Het blijkt bijzonder belangrijk die goed te verifiëren.

Daarnaast gaf de AAD&A aanbevelingen voor het gebruik van transitdocumenten en een overzicht van de praktische regelingen in de havens van Zeebrugge en Gent.

Tot slot zetten een aantal deelnemers uit de logistieke keten hun activiteiten in de haven van Zeebrugge uiteen.

Op basis van de uitgewisselde informatie, werkte de regionale component Gent van de Douane en Accijnzen twee informatieve nota's uit. Die nota's zijn louter informatief en geen juridisch bindende documenten.

De nota "Brexit Gent" en de nota "Brexit Zeebrugge" bevatten een overzicht van de geldende wetgeving, instructies en praktische procedures die van toepassing zijn in de haven van Gent en de haven van Zeebrugge.

Die documenten maken u wegwijs in de vele wijzigingen die met of zonder deal hun intrede zullen doen in de handel met het VK.

Voor meer informatie over de Brexit (douaneprocedures, verblijfsvergunningen, intellectuele eigendom, REACH enz. kan u steeds het VBO contacteren. Op onze website vindt u reeds uitgebreide (video-)presentaties die voorgesteld werden tijdens ons Brexit-event op 28 oktober 2020

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.