UPDATE Brexit – Het VBO informeert u

De Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben op 24 december een handels- en samenwerkingsakkoord (Trade and Cooperation Agreement – TCA) afgesloten. Dit akkoord is vervolgens door beide partijen ondertekend op 30 december. Hierdoor is het sinds 1 januari 2021 voorwaardelijk van toepassing (in afwachting van de definitieve bekrachtiging door het Europees Parlement).

De "status quo-achtige" overgangsperiode is dus zoals gepland op 31 december om middernacht afgelopen, moment waarop het VK effectief de douane-unie en de interne markt heeft verlaten.

Het VBO is opgetogen over dit akkoord, dat het mogelijk maakt om met name de douanerechten op de handel te vermijden.

Maar het benadrukt dat, doordat het VK opnieuw volledig een derde land is geworden, er heel wat veranderingen, nieuwe procedures en verplichtingen zijn ingegaan op 1 januari. Het is cruciaal dat ondernemingen dit beseffen en zich er volledig aan houden.

Om hen daarbij te helpen, houdt het VBO in nauwe samenwerking met alle betrokken overheden de vinger aan de pols en stelt het deze webpagina gewijd aan Brexit voor.

In de verschillende thematische rubrieken geeft het daarom een overzicht van de veranderingen die op 1 januari zijn ingegaan (als gevolg van eerdere bepalingen van de Belgische, Europese en Britse autoriteiten, of specifieke bepalingen in het TCA). Om de bedrijven te helpen hun voorbereidingen op de nieuwe situatie te finaliseren of te controleren, vermeldt het VBO er een selectie van officiële informatiebronnen van de verschillende bevoegde autoriteiten.

 

1. Brexit – Algemene informatie

2. Brexit – Steunmaatregelen

3. Brexit – Import & export

4. Brexit – Transport en logistiek

5. Brexit – Arbeidsmobiliteit

6. Brexit – Gegevensuitwisseling

7. Brexit – Sectorale regelgeving

 

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.