Brexit: richting de (eind)sprint? Ook in de voorbereiding!

De afgelopen week hielden de onderhandelaars voor de EU en het VK hun laatste formele onderhandelingsronde, of dat was alvast het plan. Maar die gaf jammer genoeg nog altijd geen aanzet tot voelbare vooruitgang bij de voornaamste struikelblokken, namelijk de voorwaarden om gezonde concurrentie te waarborgen (onder meer op het vlak van staatssteun), een betrouwbaar mechanisme om geschillen te beslechten bij niet-naleving van een toekomstig handelsakkoord, en de toegang voor de EU-vissers tot de Britse wateren. 


Olivier Joris, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
06 oktober 2020

Bovendien heeft de EU een inbreukprocedure ingezet tegen het VK, omdat het unilateraal aandringt op een herziening van bepaalde (heel gevoelige) elementen van het terugtrekkingsakkoord dat de EU en het VK in 2019 hadden gesloten. Het gaat dan onder meer over het beheer van handelsstromen met Noord-Ierland. En dat alles terwijl we nog minder dan 90 dagen verwijderd zijn van het effectieve vertrek van het VK uit de Europese interne markt (op 01/01/2021).

Maar ondanks die hardnekkige hindernissen en de duidelijke vertrouwensbreuk nadat het VK eenzijdig terugkwam op een internationaal akkoord, zijn Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson overeengekomen om de besprekingen over een eventueel handelsakkoord tussen beide partijen voort te zetten. En de tijd dringt, want uit juridische en praktische noodzaak (onder meer betreffende vertalingen) moeten die onderhandelingen tegen eind oktober, in het uiterste geval voor half november rond zijn.

VBO – Het VBO betreurt ten sterkste de aanhoudende en uiterst problematische onzekerheid, en blijft hopen dat beide partijen snel tot een evenwichtig handelsakkoord komen waarmee ze te veel wrijvingen in de handelsrelaties kunnen vermijden zonder te raken aan de integriteit van de interne markt en de gezonde concurrentie tussen de EU en het VK. Hoe dan ook roept VBO de ondernemingen – groot en klein – op om sneller werk te maken van hun voorbereidingen op de veranderingen die op 01/01/2021 realiteit worden, met of zonder handelsakkoord. Om hen daarbij te helpen organiseert het VBO op 28 oktober in de namiddag een webinar waarbij vertegenwoordigers van verschillende bevoegde federale overheden de toekomstige ontwikkelingen toelichten en vragen van de ondernemingen zullen beantwoorden. Thema’s die ter sprake komen zijn onder meer de veranderingen op het vlak van douaneprocedures, btw, transport, REACH, beroepsmobiliteit, bescherming van intellectuele eigendom en van gegevensoverdracht. Blokkeer dus zeker nu al die datum in uw agenda!

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.