De Europese topjobs

Na dagen van intens onderhandelen zijn de staatshoofden en regeringsleiders van de EU het eens geworden over de Europese ‘topjobs’. Het resultaat is op z’n zachtst gezegd verrassend.


Olivier Joris, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
08 juli 2019

Onze premier kreeg het voorzitterschap van de Europese Raad (de vergadering van staatshoofden en regeringsleiders) toegewezen. Die benoeming is extra opmerkelijk omdat Charles Michel zijn mandaat aan het hoofd van de Europese Raad opneemt amper 5 jaar na het voorzitterschap van Herman Van Rompuy. Zo worden de onderhandelingskwaliteiten van onze politici nog maar eens in de verf gezet. Het VBO feliciteerde Charles Michel met zijn benoeming. Hopelijk zal hij de komende jaren kunnen bijdragen aan de eenheid van de EU, in het licht van uitdagingen zoals de Brexit, migratie en de energietransitie.

De naam van de liberaal Charles Michel circuleerde al enkele maanden, maar de verrassingen kwamen eerder uit de hoek van de Europese Commissie en de ECB. Zo droegen de Europese leiders de huidige Duitse christendemocratische minister van Defensie, Ursula von der Leyen, voor als voorzitter van de EC, en de huidige directeur-generaal van het IMF, de Franse Christine Lagarde, als voorzitter van de ECB. De nieuwe hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenland- en veiligheidsbeleid (de ‘Minister van Buitenlandse Zaken’ van de EU) wordt de Spaanse socialist Josep Borell. En het Europees Parlement wordt de komende 2,5 jaar voorgezeten door de Italiaanse socialist David-Maria Sassoli.

Die Europese casting houdt in zekere mate rekening met de machtsverhoudingen tussen de verschillende Europese fracties en valt op door het evenwicht tussen mannen en vrouwen. Maar het is afwachten welke voorwaarden bepaalde politieke strekkingen, zoals de groenen, of sommige Oost-Europese landen (die geen enkele topjob konden binnenhalen) zullen stellen aan de kandidatuur van von der Leyen als hoofd van de EC. Het Europees Parlement moet haar kandidatuur midden juli goedkeuren.

Daarnaast feliciteerde het VBO ook de Belgische Europarlementsleden, die op 2 juli hun mandaat van 5 jaar aftrapten. Na de verkiezingen in mei bestaat de Belgische delegatie in het EP (21 Europarlementsleden) voor de helft uit nieuwkomers. Het VBO wil met hen de uitstekende werkrelatie behouden die het onder de vorige Europese legislaturen heeft opgebouwd. Zij zullen zich immers buigen over bijna alle Europese dossiers die mogelijk gevolgen hebben voor onze ondernemingen. Het VBO zal hen dus zeker sensibiliseren met betrekking tot de prioriteiten van de Belgische bedrijfswereld en de eventuele gevolgen van de komende Europese initiatieven voor ons land.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.