Het afscheidsbezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel

Op vrijdag 15 oktober bracht de Duitse bondskanselier Angela Merkel op uitnodiging van premier Alexander De Croo een afscheidsbezoek aan België. De agenda van de uittredende bondskanselier was rijkelijk gevuld. Op de planning stond onder andere een lunch met de koning en een ontmoeting met premier De Croo. Merkel sloot haar bezoek af met een concert in Bozar, waarbij ook Pieter Timmermans, CEO van het VBO, aanwezig was. Het VBO geeft u graag enkele highlights mee van haar uitzonderlijke loopbaan. 


Sofie Declerck, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
21 oktober 2021

Na 16 jaar als bondskanselier van Duitsland, zal Angela Merkel afscheid nemen van de politiek. Tijdens haar ambtstermijn was ze niet alleen verantwoordelijk voor het versterken van de welvaart in Duitsland, maar was ze ook voor Europa en bij uitbreiding België een van de meest invloedrijke mensen van de afgelopen twintig jaar. 

Toen Merkel in 2005 in functie trad, was Duitsland sterk verdeeld. De oorzaak daarvan was de veelbesproken Agenda 2010, het plan van Merkels voorganger Gerhard Schröder om het socialezekerheidsstelsel en de arbeidsmarkt grondig te hervormen. Merkel zette dit plan verder en transformeerde Duitsland van een land met een slappe economie, geteisterd door werkloosheid, tot een land met niet alleen een van de sterkste economieën van de EU, maar van de wereld. Als belangrijkste handelspartner van België, speelt de Duitse economie ook een essentiële rol voor ons land.

Ook op Europees vlak heeft Merkel in haar 16 jaar als Duitse bondskanselier haar stempel gedrukt. Met haar vastberaden, pragmatische en moedige aanpak loodste zij de EU door tal van crisissen, zoals de economische crisis van 2008 en de eurocrisis in Griekenland. Toen de EU in 2015 geconfronteerd werd met een ongeziene migratiecrisis, bleef ze de Europese waarden hoog in het vaandel dragen en hield ze de Duitse grenzen open. Haar vermogen om liever via consensus en met een nuchtere kijk op de realiteit het hoofd te bieden aan die crisissen, leverde haar dan ook de reputatie van rots in de Europese branding op. Het feit dat de eenheid van de Unie zowel intern als tegenover de rest van de wereld doorheen deze crisissen bewaard bleef, was dan ook steeds grotendeels haar verdienste.  

Alhoewel Merkel, net als ieder regeringshoofd, niet gespaard bleef van de nodige kritiek voor beslissingen als het unilateraal sluiten van alle kerncentrales in Duitsland, kunnen vriend noch vijand ontkennen dat het niet evident zal zijn om in haar voetsporen te treden. Zowel in Duitsland, als in Europa, als in België zal het beleid dat zij de afgelopen 16 jaar voerde, nog lang zijn vruchten afwerpen.

Artikel geschreven in samenwerking met Fien Van Reempts

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.