“Humanité, souveraineté et croissance” - Franse resolutie

1 januari markeerde niet enkel het begin van het nieuwe jaar, maar ook de start van het Franse voorzitterschap. Elke zes maanden neemt een ander land – als honest broker – de leiding van de Raad van de Europese Unie voor zijn rekening. Terwijl onze zuiderburen aan zet zijn, kijken wij er al naar uit om zelf het voorzitterschap in handen te hebben. In de eerste helft van 2024, net voor het einde van de huidige legislatuur en dus tijdens de Europese verkiezingen, is België namelijk aan de beurt. 


Sofie Declerck, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
11 januari 2022

Het systeem is geënt op landentrio’s. Frankrijk heeft bijgevolg samen met Tsjechië en Zweden, die hierna aan de beurt zijn, een uitgebreider programma opgesteld voor de volgende 18 maanden. Het heeft echter ook zijn eigen nieuwjaarsresoluties opgesteld. Zo draaien de prioriteiten rond ‘humanité, souveraineté et croissance’. Tijd voor revolutie/resolutie(s)?

Resolutie 1 - Humanité

Hoe beter het jaar inzetten dan met de nieuwjaarsbrieven van de Europese bevolking? Het trio zal immers de uitkomsten van de Conferentie over de Toekomst van Europa geleidelijk aan implementeren. Daarnaast zal Frankrijk zich engageren om te werken aan een Europa van morgen. De goede voornemens gaan specifiek over jeugd, cultuur, gezondheid, bescherming van onze democratieën en een nieuw model inzake groei en investeringen.

Resolutie 2 - Souveraineté

Van “new year, new me” blijft ook Europa niet gespaard. Binnen 4 jaar zou Europa soeverein moeten zijn op duurzaam, sociaal, digitaal, economisch en militair vlak. Europa moet zijn positie in de wereld versterken ten opzichte van China en de VS. Dat past uiteraard in het concept van de ‘open strategic autonomy’, dat zwaar gesteund wordt door Frankrijk, maar waarover nog geen consensus is bereikt op Europees niveau wat de specifieke output betreft.

Resolutie 3 - Croissance

Last but not least, wil Frankrijk ook dat Europa een betere versie van zichzelf wordt. Grote digitale platformen moeten beter gereguleerd worden om onder andere hate speech te vermijden. Qua duurzaamheid wil het dat Europa koploper wordt in aanloop naar koolstofneutraliteit door de introductie van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) prioritair te maken. Op sociaal vlak wil het dan weer wetgeving inzake minimumlonen introduceren.

Franse revolutie/resoluties?

Dat het een speciaal voorzitterschap wordt, staat vast. Niet enkel is Frankrijk een van de meest invloedrijke landen van Europa, het gebeurt ook niet vaak dat een voorzitterschap gebukt gaat onder nationale verkiezingen en de leider van het land zich in volle verkiezingsstrijd bevindt. Daarnaast valt er langs de zijlijn nog af te wachten hoe de verhoudingen tussen Frankrijk en Duitsland zich zullen ontplooien met een nieuwe Duitse bondskanselier. Zal president Macron Europa de nieuwe richting kunnen geven waarvan hij al zo lang droomt? De resoluties zijn er, de (r)evolutie valt nog af te wachten …

Voor meer info:

Artikel geschreven in samenwerking met Fien Van Reempts

Foto ©belga

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.