Lancering Belgisch luik ‘conferentie over de toekomst van Europa’

Op vrijdag 8 oktober gaf minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken Sophie Wilmès het startsein voor het Belgische luik van de conferentie over de toekomst van Europa, in aanwezigheid van Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders. Via de conferentie wil de Europese Unie haar burgers de mogelijkheid geven om mee te beslissen over de prioriteiten van het Europa van de toekomst. Deze conferentie zal worden afgerond tijdens het Franse presidentschap van de EU, in de eerste helft van 2022.


Sofie Declerck, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
19 oktober 2021

De conferentie over de toekomst van Europa is een initiatief van de Europese Unie om burgers mee te laten denken en debatteren over hoe de EU er morgen zal uitzien. De conferentie bestaat uit debatten die georganiseerd worden door burgers, overheden en door de EU zelf. Burgers worden aangemoedigd om zelf debatten te organiseren over verscheidene Europese thema’s. De resultaten van die debatten kunnen dan ingegeven worden in het daarvoor ontworpen meertalige digitaal platform, waarop andere burgers dan kunnen reageren. Bovendien worden ook door de overheden van de lidstaten en door de EU zelf burgerschapspanels en debatten georganiseerd.

Het event van 8 oktober was het eerste van een reeks door de federale overheid georganiseerde debatten. Het begon met een uiteenzetting van de conferentie door minister Wilmès, die de rol en het belang van burgerparticipatie voor de toekomst van Europa benadrukte. Daarop volgde een interventie van Eurocommissaris Reynders die de relevantie van de conferentie voor zijn portefeuille toelichtte, alsook de ambities die de EU voor de conferentie koestert. Het event werd afgesloten met een geanimeerd panelgesprek onder experts over de pijnpunten waarmee de EU vandaag de dag geconfronteerd wordt en hoe die in de toekomst verholpen kunnen worden, met tussenkomsten van het publiek over onder andere de Brexit, het Europees buitenlands en veiligheidsbeleid en de rol van het Europees Parlement.

VBO – Ook het VBO draagt bij aan deze conferentie op basis van een gezamenlijke verklaring van onze koepelorganisatie BusinessEurope, die na grondig overleg met onze zusterfederaties recent gefinaliseerd werd. De verklaring bevat diverse voorstellen voor de EU van de toekomst en bevestigt de steun van de economische wereld voor het Europese integratieproces. Het VBO vraagt zich echter wel af welke politieke of juridische betekenis de resultaten van de debatten die plaatsvinden in het kader van deze conferentie, en de voorstellen die daaruit voorkomen, zullen krijgen. Bovendien benadrukt het VBO hoe belangrijk het is om de representativiteit van de verschillende betrokken actoren en het evenwicht binnen de civiele samenleving te waarborgen.

Artikel geschreven in samenwerking met Fien Van Reempts

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.