Steel didn’t steal the show - Een nieuw begin van ijzersterke VS-EU-relaties?

Op 29 september 2021 kwam de Raad voor Handel en Technologie (TTC) van de EU en de VS voor het eerst bijeen in Pittsburgh – ook wel Steel City genoemd, doorde aanwezigheid van meer dan 300 staalgerelateerde bedrijven.


Sofie Declerck, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
05 oktober 2021

Met de handelstarieven die de VS sinds 2018 oplegt op Europees staal en aluminium is de keuze van deze locatie op zijn minst licht ironisch te noemen. Zeker aangezien dit onderwerp niet officieel op de agenda stond en de tijd om tot een oplossing te komen dringt. De bal ligt bovendien in het Amerikaanse kamp, zij moeten meer info verschaffen over voorgestelde tariefcontingenten. Willen beide partijen tot een akkoord komen voor 1 december, dan zullen zij evenwel vaart moet zetten achter de onderhandelingen. Nu president Biden bijna 1 jaar aan zet is, wordt het dringend tijd om hier werk van te maken. Je moet het ijzer immers smeden als het heet is.

Niettemin kunnen we toch van een overwinning spreken. Met het AUKUS-incident in het achterhoofd, is het bewonderenswaardig dat deze meeting überhaupt kon doorgaan, laat staan successen boeken. Van beide kanten was het hoogste politieke level vertegenwoordigd, met Commissarissen Vestager en Dombrovskis aan EU-zijde en staatssecretaris Blinken, minister van Handel Raimondo en handelsvertegenwoordiger Tai aan Amerikaanse kant.

De EU en de VS hopen zichzelf te profileren als wereldleiders in technologie en innovatie met respect voor gemeenschappelijke democratische waarden en fundamentele arbeidsrechten. De bedoeling is om concrete vooruitgang te boeken voor de volgende meeting. Die zal volgend jaar in Frankrijk plaatsvinden onder Frans voorzitterschap. De bedoeling is om meer samen te werken op het gebied van artificiële intelligentie, exportcontrole en investeringsscreening. De VS en de EU streven ook in de technologiewereld een voortrekkersrol na door gezamenlijke strategieën uit te denken ten aanzien van niet-marktconforme praktijken, zeker voor wat nieuwe, opkomende technologieën betreft. Een duidelijke knipoog naar China. Bovendien moet de toeleveringsketen van halfgeleiders weerbaarder worden en veiliggesteld worden door onder andere meer halfgeleiders te produceren in de VS en de EU.

Daarnaast zullen 10 verschillende werkgroepen een werkprogramma moeten opstellen. Voorbeeld van zo’n werkgroep is “verbeterde toegang tot digitale middelen voor kmo’s”. Een groot gamma aan belanghebbenden waaronder de bedrijfswereld zal hierbij blijvend worden geraadpleegd. In de rand van de meeting kreeg de directeur van BusinessEurope reeds het woord om de prioriteiten van Europese bedrijven aan te kaarten.

VBO – Het VBO is zeer tevreden dat de eerste TTC effectief plaatsvond. Hopelijk is de toon nu gezet, inclusief voor het oplossen van de staal- en aluminiumtarieven, een samenwerking ter hervorming van de Wereldhandelsorganisatie en een oplossing inzake data. Indien de TTC zijn beloftes waarmaakt zou dit weleens een eerste stap kunnen zijn richting ijzersterke trans-Atlantische relaties.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.