VBO opgelucht met uitstel harde Brexit

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) reageert opgelucht dat de Europese leiders overeengekomen zijn om het artikel 50-proces te verlengen tot 31 oktober 2019, met de mogelijkheid om de verlenging te beëindigen zodra het scheidingsverdrag wordt geratificeerd. De werkgeversorganisatie is hier altijd een voorstander van geweest indien zo een harde Brexit kon worden vermeden.

Pers, COMMUNICATION & EVENTS
11 april 2019

Dankzij dit uitstel werd een harde Brexit op vrijdag vermeden en wordt er een adempauze ingelast. Zo vervallen we niet opnieuw in de onzekere situatie van de voorbije weken waarin de deadline telkens met enkele dagen werd verschoven.

De Britten moeten deze tijd nu gebruiken om hun huiswerk te maken en eindelijk een consensus te vinden. Het VK kan het scheidingsverdrag alsnog ratificeren en de EU verlaten. Of het kan zijn strategie veranderen en kiezen voor een softere Brexit. Of het kan besluiten om artikel 50 in te trekken en de Brexit te annuleren. Voor het VBO zou de best mogelijke uitkomst een oplossing zijn die zo dicht mogelijk aansluit bij het Europees lidmaatschap om de belangrijke handelsstromen tussen ons land en het VK op die manier zo eerlijk en efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Toch is het gevaar van een harde Brexit nog steeds niet geweken. Het VBO roept dan ook op dat onze bedrijven de tijd gebruiken om zich verder voor te bereiden op een ‘no deal’-scenario. Ook geeft dit wat extra tijd aan de overheid, de douane en het FAVV om de nodige maatregelen te treffen.

“Onze prioriteit blijft een ordelijke Brexit die gevolgd wordt door een status quo transitieperiode die loopt tot de nieuwe handelsrelatie met de Britten van start gaat. Een ‘no deal’-Brexit moet koste wat het kost vermeden worden en in dit opzicht is de verlenging een goede zaak. Toch hopen we dat er snel meer duidelijkheid komt over de toekomst want de onzekerheid weegt zwaar op onze ondernemingen,” aldus Olivier Joris, hoofd van het competentiecentrum Europa en Internationaal van het VBO.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.