BBE en Platform International bespreken Europese kwesties

Het VBO organiseerde opnieuw een gezamenlijke videosessie van zijn werkgroepen BBE (Belgian Business for Europe) en Platform International. Die vergadering, voorgezeten door Thomas Tindemans, voorzitter van de raad van bestuur van Hill+Knowlton Strategies, en Jan Grauls, ambassadeur emeritus, bestond uit drie delen.


Olivier Joris, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
23 juni 2020

Het eerste deel was gewijd aan de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. De Brexit-coördinator van de FOD Buitenlandse zaken wist te vertellen dat de resultaten tot nu toe erg magertjes zijn omdat het water tussen de EU en het VK te diep is. Het gaat dan over hoe dat toekomstige akkoord eruit moet zien, kwesties als eerlijke concurrentie en markttoegang, samenwerking op het gebied van regelgeving en visvangst. Aangezien het VK weigerde om een verlenging van de huidige overgangsperiode na 31 december 2020 te overwegen, moest er ook gepraat worden over de Europese en Belgische voorbereidingen op de veranderingen die vanaf 1 januari in voege gaan, met of zonder nieuw handelsakkoord. De coördinator spoorde ondernemingen en overheden aan om vaart te zetten achter die voorbereidingen.

Het tweede deel van de vergadering ging over het Recovery Plan dat op dit moment wordt besproken op Europees niveau, op basis van het voorstel van de Commissie van 27 mei 2020. Als eerste lessen die we kunnen trekken uit het beheer van de COVID-19-crisis, vermeldde het DG GROW van de EC in het bijzonder de reflecties over het industriebeleid en de versterking van de veerkracht van de EU.

Tot slot kregen de deelnemers in het derde luik van de meeting de kans om ambassadeur Jan Hoogmartens, adjunct-permanente vertegenwoordiger van België bij de EU, te bedanken voor zijn actieve deelname aan de werkzaamheden van BBE de afgelopen vier jaar. Daarbij was hij een voorvechter van een rijke dialoog tussen de overheden en de bedrijfswereld over Europese uitdagingen. Hij stelde ook zijn opvolger Pierre Cartuyvels voor, die op zijn beurt vertelde hoezeer hij ernaar uitkijkt zijn steentje bij te dragen aan de werkzaamheden van BBE. Dat stemt het VBO tevreden.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.