© belga

BBE met focus op de positie van België in Europa en de Brexit

Op 13 maart organiseerde het VBO zijn BBE-platform met deze keer een focus op de positie van België in Europa en de Brexit.


Sofie Declerck, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
14 maart 2023

Het evenement werd zoals steeds geopend door voorzitter Thomas Tindemans, die een uiteenzetting gaf over het Europese politieke landschap. Daarna verduidelijkte gastspreker Theodora Gentzis, directeur-generaal Europese Zaken bij de FOD Buitenlandse Zaken, alsook directeur-generaal van de FOD ad interim, het proces dat de Belgische positie bepaalt op Europees niveau en de dossiers die voor België van cruciaal belang zijn. In dat opzicht reageerde zij bovendien op de 12 aanbevelingen die het VBO eerder deed om de positie van België op Europees niveau te versterken. Zij lichtte toe hoe België op dit moment zijn stem uitdrukt op Europees niveau en hoe het dat beter zou kunnen doen in de toekomst. Vervolgens vertelde zij hoe haar diensten zich volop klaarstomen voor het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU in 2024.

BBE_2.png

Daarna nam Stefaan De Rynck, hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België en ex-Brexitonderhandelaar, het woord over zijn nieuwe boek ‘Inside the Deal’ waarin hij vertelt over zijn periode bij het team van Michel Barnier en over de Brexitonderhandelingen tussen 2016 en 2021.

Deelnemers konden daarna hun vragen stellen en bezorgdheden uiten.

Om nogmaals onze 12 aanbevelingen voor een sterker België in Europa te raadplegen klik hier.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.