Eerste BBE van 2021: VBO neemt de Europese dossiers onder de loep

De VBO-werkgroep BBE (Belgian Business for Europe) kwam op 8 februari 2021 voor het eerst dit jaar opnieuw samen om een aantal actuele Europese dossiers te overlopen.


Mika Camps, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
10 februari 2021

De virtuele vergadering begon met een uiteenzetting door BBE-voorzitter Thomas Tindemans over recente evoluties in de mededingingsstrategie van de EU, en de link tussen die materie en andere EU-dossiers zoals het industriële beleid of de digitale agenda. Deze boeiende analyse werd gevolgd door een stand van zaken over Brexit door Olivier Joris, Executive Manager van het VBO-competentiecentrum Europa & Internationaal.

Na die presentaties konden de leden luisteren naar gastspreker Pierre Cartuyvels, Adjunct-Permanent Vertegenwoordiger van België bij de EU. De heer Cartuyvels deelde met de aanwezigen zijn kijk op een aantal belangrijke Europese thema’s, zoals het werk van de Commissie rond vaccinaties,de Green Deal en de prioriteiten van het Portugese voorzitterschap van de Raad van de EU. Concreet ging het onder meer over recente ontwikkelingen rond de digitale agenda, de groene transitieplannen en de sociale prioriteiten van de Europese Commissie. Ook het post-COVID-herstelplan kwam aan bod, net als het zopas uitgebreide transparantieregister.

Na de presentatie volgde een uitgebreide vragensessie, waarin de deelnemers verduidelijking vroegen rond zaken als de nieuwe eigen middelen (heffingen) voor de EU, de ingevoerde exportcontrole voor vaccins door de EU, de plannen van de Commissie met betrekking tot een Europees minimumloon en de recente toevloed aan eigen (wetgevende) initiatieven van het Europees Parlement.

VBO – Het VBO dankt Adjunct-Permanent Vertegenwoordiger Cartuyvels en alle deelnemers voor hun aanwezigheid en kijkt uit naar de volgende BBE-sessie.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.