Vrijstelling bedrijfsvoorheffing voor O&O

Heel wat ondernemingen werden en worden geconfronteerd met zeer formalistische controles inzake de gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers. Het VBO heeft de fiscus reeds gewezen op die formalistische controles, aangezien ze het O&O-beleid in België op de helling zetten.

 


Wesley De Visscher, COMPETENTIECENTRUM FISCALITEIT & INVESTERINGEN
22 januari 2020

De problemen hebben te maken met het ontbreken van een formele ‘einddatum’ van het onderzoek, ook al is die einddatum complete onzin wanneer het gaat over structureel onderzoek. Als een onderneming als einddatum het jaar ‘3020’ zou invullen, dan zou de voorwaarde wel vervuld zijn. Op basis van die ene voorwaarde zet de fiscus de toepassing van de maatregel voor heel wat onderzoekscentra op de helling. En dat is onaanvaardbaar. 

Ook BELSPO heeft recent gecommuniceerd naar de bedrijven (zie hieronder) om hen te wijzen op deze formalistische eisen van de fiscus.

Communicatie van BELSPO 

Gedeeltelijke vrijstelling bedrijfsvoorheffing voor O&O 

Gelet op de soms bijzonder formalistische fiscale controles, die in de loop van 2019 op de toepassing van de bedrijfsvoorheffingskorting werden uitgevoerd, raden we aan om de door u aangemelde O&O-programma's via het elektronisch BELSPO-portaal op jaarlijkse basis te actualiseren.

Doe deze actualisering deze maand januari!

Ga hiervoor naar het lijstoverzicht van de voor uw onderneming aangemelde programma's. Kies het aangemelde programma van 2019, druk op de knop "kopiëren" onderaan het overzichtsvenster. Geef het programma van 2019 als einddatum 31 december 2019. Het nieuw gekopieerde programma 2020 geef je als aanvangsdatum 1 januari 2020 en als einddatum 31 december 2020. In de loop van 2020 kan je wijzigingen aanbrengen inzake bijv. O&O-activiteiten, betrokken personeel en hun O&O-tijdsbesteding.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.